International

Astăzi se decide soarta COVID! Experții OMS hotărăsc dacă virusul mai poate fi considerat o urgență

Covid
Sursa foto eppo.europa

Un grup de experți în domeniul sănătății la nivel mondial se va reuni astăzi pentru a decide dacă COVID-19 este în continuare o urgență în conformitate cu normele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), un statut care ajută la menținerea atenției internaționale asupra pandemiei.

OMS a atribuit pentru prima dată COVID cel mai înalt nivel de alertă la 30 ianuarie 2020, iar de atunci organizația a continuat să îi aplice acest statut, în urma deliberărilor avute în cadrul reuniunilor organizate la fiecare trei luni.

Cu toate acestea, mai multe țări au început recent să își ridice starea de urgență internă, un exemplu de dată recentă în acest sens fiind Statele Unite.

Potrivit unui comunicat remis publicității de Casa Albă, la începutul lunii, obligativitatea vaccinării angajaților federali și călătorilor internaționali urmează să fie ridicată pe 11 mai: „Astăzi, anunțăm că administrația va pune capăt cerințelor privind vaccinul COVID-19 pentru angajații federali, contractorii federali și călătorii internaționali pe calea aerului la sfârșitul zilei de 11 mai, în aceeași zi în care se va încheia urgența de sănătate publică COVID-19.”

Nu există încă un consens

Directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că speră să pună capăt urgenței internaționale în acest an. Nu există însă un consens încă cu privire la modul în care grupul de experți ar putea decide, au declarat consilieri ai OMS și experți externi.

„Este posibil ca urgența să se încheie, dar este esențial să comunicăm că COVID rămâne o provocare complexă pentru sănătatea publică”, a declarat profesorul Marion Koopmans, un virusolog olandez care face parte din grupul de experți al OMS. Profesorul a refuzat să facă alte speculații înaintea discuțiilor, care sunt confidențiale.

O sursă apropiată negocierilor a declarat că ridicarea etichetei de „urgență de sănătate publică de interes internațional”, sau PHEIC, ar putea avea un impact asupra finanțării globale sau a eforturilor de colaborare. O altă sursă din cadrul OMS a declarat că imprevizibilitatea virusului a făcut dificilă luarea unei decizii în acest stadiu.

Conviețuirea cu COVID ca o amenințare permanentă

„Nu am ieșit din pandemie, dar am ajuns într-o etapă diferită”, a declarat profesorul Salim Abdool Karim, un expert de frunte în COVID, care a consiliat anterior guvernul sud-african cu privire la măsurile de răspuns împotriva pandemiei. Karim, care nu face parte din grupul de experți al OMS, a declarat că, și în cazul în care statutul de urgență este ridicat, guvernele ar trebui să mențină în continuare programele de testare, vaccinare și tratament.

Alți specialiști consideră că este timpul să se treacă într-o nou etapă, cea a conviețuirii cu COVID ca o amenințare permanentă la adresa sănătății, precum HIV sau tuberculoza.

„Toate situațiile de urgență trebuie să se încheie”, a declarat Lawrence Gostin, profesor de drept la Universitatea Georgetown din Statele Unite, care urmărește dezbaterile OMS pe subiectul pandemiei de COVID -19.

„Mă aștept ca OMS să pună capăt urgenței de sănătate publică de interes internațional. Dacă OMS nu o va încheia… [de data aceasta], atunci cu siguranță se va întâmpla la următoarea reuniune a comitetului de urgență”, a precizat profesorul american citat de voanews.