Actual

Astăzi începe programul „Rabla”! Iată cum poți primi 3.000 de lei

Rabla clasic, rabla local Programul rabla plus sursa foto playtech.ro Rabla Plus
sursa foto playtech.ro

Vineri, 21 aprilie, se lansează oficial programul Local Rabla, care le permite șoferilor să se debaraseze de automobilele mai vechi de 15 ani fără a fi nevoiți să cumpere unul nou.

,,În perioada 21 aprilie 2023, ora 10:00 – 28 aprilie 2023, ora 23:59, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) organizează sesiune de înscriere în aplicația informatică a unităților administrativ-teritoriale care doresc să participe în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate.”, au transmis reprezentanţii AFM.

Șoferii vor primi 3.000 de lei

Aceștia susțin că, după publicarea rezultatelor analizei cererilor depuse de către unitățile administrativ-teritoriale, finalizarea acordurilor de delegare încheiate între Administrația Fondului pentru Mediu și unitățile administrativ-teritoriale și publicarea pe site-ul www.afm.ro a listei UAT-urilor care au încheiat acorduri de delegare, AFM va pune la dispoziție pe site anunțul de deschidere a procesului de depunere a cererilor.

Inițiativa Rabla locală permite românilor să caseze un autoturism mai vechi de 15 ani fără a fi nevoiți să cumpere unul nou, în schimbul a 3.000 de lei.

Inițial, inițiativa Rabla Locală era programată să fie lansată în luna martie, potrivit anunțului făcut în februarie de ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Cu toate acestea, în urmă cu doar câteva săptămâni, ministrul spunea că: „În 15 zile deschidem înscrierea pentru primării în acest program. După ce se finalizează lista acestor Unităţi Administrativ-Teritoriale şi se semnează electronic contractele de finanţare, deschidem aplicaţia pentru cetăţeni. Avem un buget de 240 de milioane de lei pentru acest program. Bugetul va fi completat cu un procent de 20% din totalul de 100% din partea autorităţilor locale. Adică, 2.400 lei se vor plăti din bugetul AFM, iar 600 de lei se vor plăti din bugetul local. Astfel, beneficiarul va primi un total de 3.000 lei pentru fiecare maşină mai veche de 15 ani şi care va fi casată, va fi predată pentru reciclare.”, potrivit adevărul.ro.

Ce praguri trebuie respectate

Programul a fost amânat de mai multe ori în 2022 pentru că primarii nu au vrut să plătească mai mult de 20% din taxă.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un anunț făcut pe 2 noiembrie, a precizat că sesiunea de lansare a programului va avea loc în primul trimestru din 2023. Aceasta a fost cea de-a treia amânare a începerii programului, programată inițial să înceapă în septembrie.

Așa-numitele praguri financiare în funcție de populație au fost de asemenea precizate într-un proiect de directivă al Ministerului Mediului. În consecință, o municipalitate va putea solicita asistență pentru cel mult:

– 50 de autoturisme uzate pentru comunitățile cu mai puțin de 5.000 de locuitori;

– 100 de automobile uzate pentru orașele și comunele cu 5.000-10.000 de locuitori;

– 500 de automobile uzate pentru zonele cu o populație cuprinsă între 10.000 și 50.000 de locuitori;

– 1.000 de automobile uzate pentru zonele cu o populație cuprinsă între 50.001 și 200.000 de locuitori;

– 5.000 de automobile uzate pentru comunitățile cu o populație sub 200.001 locuitori, potrivit Adevărul.