Actual

Astăzi este termenul limită pentru depunerea candidaturilor la Curtea Constituțională. Camera Deputaților va alege președintele

ccr

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a stabilit ziua de 26.04.2022 ca fiind termenul limită pentru depunerea candidaturilor la funcția de judecător al Curții Constituționale. Ulterior, până pe data de 29 aprilie, Comisia juridică a Camerei va depune raportul .

Astăzi este termenul limită pentru depunerea candidaturilor la Curtea Constituțională. Camera Deputaților va alege președintele

Numirea unui judecător la Curtea Constituţională în locul actualului preşedinte, Valer Dorneanu, este necesară întrucât acestuia îi expiră mandatul pe 10 iunie 2022:

„Domnul Valer Dorneanu a fost numit judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de 9 ani, ca urmare a încetării mandatului doamnei judecător Aspazia Cojocaru (…). Domnul Valer Dorneanu a depus jurământul prevăzut de art. 63 alin 1 din Legea 47/1992, republicată, în data de 10 iunie 2013. Având în vedere că, potrivit tezei a doua din alin. 2 al art. 63, judecătorii Curţii îşi vor exercita funcţia de la data depunerii jurământului, se constată, în temeiul art. 67 alin. 2, teza întâi, că mandatul domnului judecător Valer Dorneanu expiră în data de 10 iunie 2022”, se menţionează în documentul Biroului Permanent.

Nominalizarea unui nou judecător la Curtea Constituţională în locul lui Valer Dorneanu urmează să fie făcută de Camera Deputaţilor, având în vedere că tot aceasta a fost cea care l-a desemnat pe Valer Dorneanu în 2013.

Tot în iunie 2022, expiră şi mandatele judecătorilor Mona Pivniceru şi Daniel Morar. Nominalizarea în locul Monei Pivniceru urmează să fie făcută de către Senatul României, în timp ce nominalizarea în locul lui Daniel Morar ar urma să aparţină Preşedintelui României.

USR a anunţat, la 13 aprilie 2022, că îl propune pe judecătorul Cristi Danileţ pentru Curtea Constituţională, în locul lui Valer Dorneanu.

Curtea Constituţională este alcătuită din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre cei 9 judecători, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României. Judecătorii CCR se bucură de imunitate şi nu pot fi traşi la răspundere pentru opiniile şi voturile exprimate la adoptarea soluţiilor.
Citeşte întreaga ştire: Camera Deputaților a declanșat procedurile pentru înlocuirea lui Valer Dorneanu de la CCR. Altor doi judecători le expiră mandatul în vară.

Judecătorii Curţii Constituţionale aleg, prin vot secret, preşedintele acesteia, pentru o perioadă de 3 ani. Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei, din 3 în 3 ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii, mai arată Constituţia României (art. 142).

Judecătorii Curţii Constituţionale a României în prezent

* Mona-Maria Pivniceru, numită judecătoare a CCR de către Senatul României, în 2013, pentru un mandat de 9 ani (mandatul expiră în 2022)

* Daniel-Marius Morar, numit judecător al CCR de către Preşedintele României, în 2013, pentru un mandat de 9 ani (mandatul expiră în 2022)

* Livia-Doina Stanciu, numită judecătoare a CCR de către Preşedintele României, în 2016, pentru un mandat de 9 ani (mandatul expiră în 2025)

* Marian Enache, numit judecător al CCR de către Senatul României, în 2016, pentru un mandat de 9 ani (mandatul expiră în 2025)

* Attila Varga, numit judecător al CCR de către Camera Deputaţilor, în 2016, pentru un mandat de 9 ani (mandatul expiră în 2025)

* Elena-Simina Tănăsescu, numită judecătoare a CCR de către Preşedintele României, în 2019, pentru un mandat de 9 ani (mandatul expiră în 2028)

* Cristian Deliorga, numit judecător al CCR de către Senatul României, în 2019, pentru un mandat de 9 ani (mandatul expiră în 2028)

* Gheorghe Stan, numit judecător al CCR de către Camera Deputaţilor, în 2019, pentru un mandat de 9 ani (mandatul expiră în 2028)

* Valer Dorneanu, numit judecător al CCR de către Camera Deputaţilor, în 2013, pentru un mandat de 9 ani; preşedinte al CCR din 2016 (mandatul expiră în 2022).