Social

Asociația Foștilor Deținuți Politici, nou apel pentru identificarea urmașilor deținuților din Lagărul Periprava și Târgu Ocna

targu ocna

Apelul din partea Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România a fost făcut în decursul zilei de ieri, și are scopul de a identifica și contacta rude și urmași ale deținuților politici morți în Lagărul de la Periprava, jud. Tulcea, și în Penitenciarul din Târgu Ocna, jud. Bacău.

Asociația Foștilor Deținuți Politici, nou apel pentru identificarea urmașilor deținuților din Lagărul Periprava și Târgu Ocna

Recunoscut de către statul român drept un regim criminal, aducând cu sine o represiune brutală întinsă pe întreaga sa existență și care a cuprins întreaga societate, comunismul românesc a lăsat în urmă nenumărate victime din toate categoriile sociale, politice, religioase, fără a ține cont de vârstă sau sex, de la cei executați, decedați în penitenciarele României comuniste, până la femeile decedate în urma avorturilor provocate și copii care s-au stins în orfelinatele ceaușiste.

Apelul asociației vine în încercarea de a identifica urmașii deținuților politici:

APEL CĂTRE RUDELE ȘI URMAȘII DEȚINUȚILOR POLITICI MORȚI LA PERIPRAVA ȘI TÂRGU OCNA
București, 3 mai 2022.

„După cum se cunoaște, începând din anul 2020, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) a preluat în mod oficial dificila sarcină de căutare a victimelor regimului comunist pe întreg cuprinsul țării, a celor care au fost executați, cu sau fără judecată, precum și a celor care au murit în timpul detenției petrecute în lagăre și închisori. Scopul acestei activități este ca prin anchete de teren și intervenții arheologice să fie descoperite locurile de înhumare, care să conducă la recuperarea și identificarea rămășițelor pământești ale victimelor. Aceste investigații de interes național au fost începute oficial în anul 2006 sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, până în prezent fiind efectuate numeroase acțiuni în toată țara, unele de o complexitate deosebită. De la început, acestea au fost și continuă să fie executate de o echipă de arheologi specializată în astfel de intervenții, organizată și îndrumată de domnul Gheorghe Petrov. Cercetările se desfășoară sub patronajul AFDPR în conlucrare cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, sprijinul material fiind asigurat din donații particulare colectate prin intermediul Fundației Doina Cornea din Cluj.

Printre investigațiile aflate în atenția noastră se regăsesc și cele de la fostul lagăr din Periprava, jud. Tulcea, și de la penitenciarul din Târgu Ocna, jud. Bacău, unde echipa de arheologi desfășoară de mai mulți ani săpături în cimitirele unde au fost înhumați cei care au murit în aceste locuri. În urma campaniilor arheologice efectuate până în prezent, care vor continua și în acest an, au fost descoperite și recuperate rămășițele pământești a câtorva zeci de victime, care se află depuse pentru analize de specialitate la Institutele de Medicină Legală din Iași și București. Cea mai importantă procedură medicală o reprezintă stabilirea ADN-ului persoanelor decedate prin analiza probelor biologice provenite de la materialul osteologic descoperit. Pentru identificarea osemintelor este necesară recoltarea și prelucrarea unor probe comparative de la rudele și urmașii în viață ai victimelor, costurile acestor analize revenind în sarcina Statului.

Având în vedere cele arătate, AFDPR face un nou apel către acei urmași ai victimelor decedate la Periprava și Târgu Ocna, care nu au fost încă identificați și contactați, pentru a intra în legătură directă cu responsabilul cercetărilor, d-nul Gheorghe Petrov (tel. 0744516108), în vederea informării și întocmirii documentelor necesare pentru raportarea acestora către autoritățile care au în sarcină stabilirea identității osemintelor recuperate”, se arată în comunicat.

Sergiu RIZESCU
Președinte al AFDPR