Economic

Asociaţia Firmelor Bihorene, acţiune de promovare a învăţământului profesional dual

Asociaţia Firmelor Bihorene (AFB) a organizat marţi o acţiune de promovare a învăţământului profesional dual în domeniul HoReCa, printr-o demonstraţie practică pe food-truck-uri, cu degustări gratuite, derulată în Parcul 1 Decembrie din Oradea.

„Practic prin ceea ce am făcut azi am vrut să arătăm populaţiei orădene de ce ai alege învăţământul dual, care-s beneficiile învăţământului profesional dual şi faptul că poţi ieşi un bun profesionist care să fii imediat absorbit în firme după terminarea profesionalei. Vrem să arătăm copiilor şi părinţilor şi că aceste meserii sunt de viitor,” a declarat directorul executiv al Asociaţiei Firmelor Bihorene (AFB), Radu Silaghi.

Un grup de opt elevi de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” din Oradea, de la specializările ospătari şi bucătari/barmaniau avut parte de o zi de practică.După ce li s-a prezentat modul de funcţionare a unui food-truck, de la conectarea acestuia la curent şi apă, la caracteristicile dotărilor interioare, elevii au preparat zeci de porţii de mititei, cârnaţi şi cafele/produse din cafea pentru trecători. Au fost folosite două food-truck-uri locale, unul specializat în prepararea şi servirea produselor la grătar, iar celălalt în prepararea şi servirea cafelei.

Trecătorii au fost serviţi gratuit cu preparate şi au fost informaţi despre învăţământul dual.

 

Asociația Firmelor Bihorene

Foto: Asociatia Firmelor Bihorene

„Ideea noastră este să promovăm profesia de bucătar, învăţământul profesional dual pe domeniul HoReCa, dar noi dorim să-i îndreptăm şi spre business-ul de food-truck-uri în sine. Dacă au o meserie, au posibilitatea să acceseze fonduri europene. Una e să lucrezi într-o bucătărie de hotel sau restaurant şi alta e să ai afacerea ta, să vezi ce înseamnă un truck, să lucrezi efectiv într-unul. Mâine, în continuarea acţiunii de azi, vom vorbi şi despre business-ul în sine. Mai ales că unul din cele două truck-uri în care au lucrat azi este obţinut prin Start Up Plus, pe fonduri europene,” a declarat, pentru AGERPRES, Nicolae Pop, organizator.

Asociaţia Firmelor Bihorene colaborează cu profesorii și Inspectoratul Școlar

La acţiunea de promovare au participat pe lângă profesori de la Colegiul tehnic „Mihai Viteazu” din Oradea şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Conform inspectorului şcolar pentru învăţământ profesional şi tehnic, Daniela Vîlceanu, sunt 56 de clase propuse şi aprobate în planul de şcolarizare învăţământ profesional şi învăţământ dual. Din acestea, 30,5 clase sunt în învăţământ dual, iar 25,5 clase sunt pe învăţământ profesional de stat.

Cele mai multe clase sunt în sistem dual şi funcţionează în Oradea, adică 25,5 clase aprobate, în municipiu mai existând şi 3,5 clase la profesional de stat. În judeţ, şcoli profesionale în sistem dual există la Aleşd, Săcueni (Cadea), Valea lui Mihai, Ştei şi Borş. În total, numărul locurilor disponibile în cele 56 de clase se ridică la circa 1.500 . Aproape jumătate din aceste clase pregătesc elevi pentru domeniul HoReCa, a precizat profesoara Vâlceanu.

„Învăţământul tehnic are 24 de elevi în clasă. Dar la învăţământul dual, locurile s-au distribuit în funcţie de solicitările agenţilor economici. Dacă au fost solicitări de 28 sau 30 de locuri pentru o calificare, atunci atâtea locuri s-au aprobat într-o clasă. Pentru că agenţii economici îşi asumă prin aceste solicitări faptul că le vor asigura elevilor loc de practică şi bursă profesională. Evident că solicitările sunt aprobate de Consiliul Local, pentru că prin metodologia de funcţionare a învăţământului dual, administraţia locală este obligată să susţină aceşti elevi cu masă şi cazare, dacă sunt din afara localităţii. Este o colaborare şi o muncă în echipă pentru ca elevii să vină la învăţământul profesional. Sunt susţinuţi de şcoală, de comunitate şi de agenţii economici”, a declarat Daniela Vîlceanu.

Asociaţia Firmelor Bihorene a înfiinţat Centrul de excelenţă pentru învăţământul dual

Asociaţia Firmelor Bihorene a înfiinţat, la începutul anului 2021, Centrul de excelenţă pentru învăţământul dual. Astfel, AFB colaborează cu firmele membre ale asociaţiei, făcând posibile oportunităţi de şcolarizare pentru formarea profesională a elevilor în învăţământul dual.

„Noi, în acest moment avem 231 de elevi în învăţământul dual. Anul acesta a terminat prima generaţie de 14 copii pe care i-am preluat în urmă cu trei ani, din care 85% sunt angajaţi la partenerii de practică. Scopul nostru prin centru este să selectăm copiii în funcţie de aptitudinile lor, şi nu în funcţie de criteriul nota cea mai mică. Asta înseamnă că facem testări psihologice, evaluări, împreună cu CJRAE şi Facultatea de Psihologie de la Universitatea Oradea. Mergem prin tot judeţul la clasele V-VIII. Îi vizăm pe elevii din clasele VII-VIII, dar vom merge şi în clase mai mici pentru că am văzut că e nevoie de a face îndrumare atât la nivelul elevilor, cât şi al părinţilor, dar şi pentru profesori. Toţi vor fi informaţi despre curricula învăţământului dual, avantaje şi beneficii”, a declarat directorul AFB, Radu Silaghi.

Sesiunile de instruire sunt organizate de Asociaţia Firmelor Bihorene şi Centrul de Excelenţă în Învăţământul Dual Bihor, în colaborare cu ManagEvent & D’ALE PORCULUI şi WHIZ Caffee, deţinătoarele celor două food-truck-uri prezente la multe evenimente.