Social

Asociația Danubiu, încasează bani europeni pentru activități de conservare a pădurii Caraorman

Padure

Șeful Ocolului Silvic Rusca, Tulcea, aflat în subordinea Romsilve, Grișa Ivanov, conduce o asociație de mediu privată de câțiva ani, prin care încasează bani europeni prin protejarea pădurilor. Pădurea Caraorman, aflată chiar în perimentrul Ocolului Silvic condus de el, a fost ultimul proiect pentru care Ivanov a primit bani. Acesta neagă că s-ar afla în conflict de interese.

Pădurea Caraorman se află situată pe raza județului Tulcea, este una dintre cele mai spectaculoase zone forestiere de pe teritoriul României, iar denumirea pădurii, Caraorman, provine din limba turcă și înseamnă ”pădure întunecată”. A fost declarată monument al naturii în anul 1940, iar aici se află stejari care depășesc 30 de metri înălțime, liane, dar și un stejar cu o vârstă de 400 de ani care este numit și ”stejarul îngenunchat”.

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării alături de Grișa Ivanov, șeful Ocolului Silvic Rusca pe raza căruia se află Caraorman, angajat al Romsilva, se ocupă de gestionarea acestei valori a pădurilor din România.

Grișa Ivanov este cel care trebuie, în virtutea funcției pe care o dețin, să răspundă de tratamentele, îngrijirea și regenerarea pădurilor pe care le administrează, să gospodărească fondul forestiei de care răspunde, să execute controale în zona pentru a se asigura de integritatea fondului forestier și să raporteze tăierile ilegale și alte infracțiuni asociate.

Asociația Danubiu, încasează bani europeni pentru activități de conservare a pădurii Caraorman, de la Ministerul Fondurilor Europene, asociație pe care o conduce tot Grișa Ivanov.

În mai 2019, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), condusă de Ion Munteanu, a încheiat un contract de finanțare în valoare de 9.283.461 de lei, în parteneriat cu asociația lui Ivanov. Din suma menționată, valoarea fondurilor nerambursabile depășește 9 milioane – 7.890.961 de lei provin din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 1.210.717 lei reprezintă bani de la bugetul de stat. Banii au fost alocați prin Programul Operațional Infrastructură Mare, Axa prioritară 4 – Protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversității.

Grișa Ivanov susține că doar o mică parte din Pădurea Caraorman îi revine în gestiune la Ocolul Silvic Rusca, restul fiind în administrarea ARBDD, iar el nu se află în conflict de interese, deși admite că nu a întrebat Agenția Națională de integritate dacă poate sau nu să desfățoare proicte europene care vizează chiar pădurea pe care ar trebui să o ocrotească din postura de angajat al Romsilva.

Potrivit declarațiilor sale de avere și de interese depuse în 2020, Ivanov nu încasează niciun leu de la asociație, potrivit Liberatatea.