Asemănarea dintre căderea lui Ceaușescu și iminenta înlăturare a lui Cîțu. Istoria se repetă la peste 30 de ani de la revolta a milioane de români împotriva regimului ceaușist.
Ce promitea salariaților în 1989 românilor, promite și cabinetul condus de Florin Cîțu
Cabinetul condus de Florin Cîţu se va confrunta marţi, 6 octombrie, cu moţiunea de cenzură iniţiată de PSD, care va fi supusă dezbaterii şi votului în plen.
Deși aflat de ceva timp la conducere, prin alianța cu USR Plus și UDMR, abia acum, după ruperea acesteia, premierul va conduce luni o şedinţă de guvern în care se va discuta pe marginea valorii salariului minim pe economie pentru anul viitor.
Executivul ar mai putea adopta şi actul normativ, care prevede ajutoare pentru plata facturilor la energie electrică şi gaze naturale destinate familiilor cu venituri mici.
„Alo! Tovarăşi, aşezaţi-vă liniştiţi la locurile voastre!”
Vă mai amintiți? Revoluţia a început în Bucureşti în ziua de 21 decembrie 1989. La peste trei decenii, memoria nu vrea să ne dea pace, revine printre grijile care ne copleşesc. Acum trei decenii, Nicolae Ceaușescu a vorbit pentru ultima oară în fața maselor de ”tovarăși și pretini”. Când a auzit rumoarea din fața Comitetului Central a promis o sută de lei în plus la salariu.
Nicolae Ceauşescu: ”Doresc să vă informez pe dumneavoastră de o importantă hotărâre adoptată, în această zi, de Comitetul Politic Executiv, privind nivelul de trai al oamenilor muncii. Am hotărât, în această dimineaţă, ca începând de la 1 ianuarie să majorăm, în cursul anului viitor, retribuţia minimă de la 2.000 de lei la 2.200 de lei. Am hotărât să majorăm pensiile minime de la 800, la 900 de lei. Am hotărât, totodată, ca pensia de urmaş să fie majorată cu 100 de lei. Vom creşte, de asemenea, ajutorul social de la circa 500, la 800 de lei, ceea ce vom asigura în acest fel condiţiuni bune, corespunzătoare, de muncă şi de viaţă pentru toţi cetăţenii patriei noastre. Aceste măsuri demonstrează cu putere că, pe măsura dezvoltării economiei, facem totul pentru a asigura ridicarea continuă a nivelului de trai, material şi spiritual, al poporului, potrivit hotărârilor Congresului Partidului.”
Înaintea şedinţei de guvern, premierul Florin Cîţu va discuta cu sindicatele şi cu patronatele despre valoarea salariului minim pe economie, care va fi de la 1 ianuarie 2022.
Întâlnirea va avea loc în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social. Dacă se va ajunge la o valoare comună, atunci premierul a spus că o va supune aprobării în şedinţa de guvern.
În condiţiile în care va avea toate avizele necesare, miniştrii vor avea pe ordinea de zi a şedinţei de guvern şi actul normativ prin care se compensează facturile la energia electrică şi la gazele naturale pentru consumatorul mediu. Pentru gospodăriile care consumă pe lună între 30 şi 200 de KW energie electrică statul va plăti 16 lei pentru fiecare 100 de KW, iar pentru cele care consumă pe an între 100 şi 1.200 de metri cubi de gaze naturale statul va plăti 25% din factură. Tot în cazul în care va avea toate avizele necesare, va fi adoptată şi HG care conţine normele de aplicare a Legii consumatorului vulnerabil.
Premierul Florin Cîţu a mai spus că pe ordinea de zi se poate afla şi proiectul de lege, care cere personalului medical şi celui din instituţiile sociale care nu este vaccinat să se testeze pe proprii bani.