Agenția spațială indiană a publicat luni imagini ale navei sale spațiale de pe partea îndepărtată a Lunii, în timp ce se îndrepta spre o încercare de aterizare la polul sud lunar, la doar câteva zile după eșecul unui modul de aterizare rusesc.
Nava spațială Chandrayaan-3 a Organizației Indiene de Cercetare Spațială (ISRO) se afla într-o cursă cu Rusia pentru a fi prima care să aterizeze la polul sud lunar, o regiune ale cărei cratere umbrite se crede că ar conține gheață de apă care ar putea susține o viitoare așezare pe Lună.
În momentul în care duminică s-a aflat vestea eșecului misiunii rusești Luna-25, ISRO a declarat că Chandrayaan-3 era pe cale să aterizeze pe 23 august.
India ar putea scrie istorie
Misiunea – Chandrayaan înseamnă „vehicul lunar” în hindi și sanscrită – este a doua încercare a Indiei de a ateriza la polul sud al Lunii. În 2019, misiunea Chandrayaan-2 a ISRO a desfășurat cu succes un orbitator, dar modul său de aterizare s-a prăbușit.
Terenul accidentat face dificilă o aterizare la polul sud, dar realizarea unei prime aterizări ar fi istorică. Gheața de apă din regiune ar putea furniza combustibil, oxigen și apă potabilă pentru viitoarele misiuni.
Imaginile publicate luni au arătat craterele de pe suprafața Lunii, surprinse de camera de detectare și evitare a pericolelor de pe nava ISRO, care este proiectată pentru a ajuta la găsirea unui loc sigur de aterizare pentru nava spațială.
Misiunea indiană pe Lună a fost lansată la 14 iulie, iar modulul de aterizare al Chandrayaan-3 s-a separat săptămâna trecută de modulul de propulsie.
Pentru India, o aselenizare reușită ar marca emergența sa ca putere spațială, în timp ce guvernul premierului Narendra Modi încearcă să stimuleze investițiile în lansări spațiale private și în afaceri conexe bazate pe sateliți.
„Dacă Chandrayaan-3 reușește, va crește reputația agenției spațiale indiene în întreaga lume. Va arăta că India devine un actor cheie în explorarea spațială”, a declarat Manish Purohit, un fost om de știință al ISRO.
De asemenea, ar spori reputația Indiei în ceea ce privește ingineria spațială competitivă din punct de vedere al costurilor. Chandrayaan-3 a fost lansată cu un buget de aproximativ 6,15 miliarde de rupii (74 de milioane de dolari), mai puțin decât costul de producție al thrillerului spațial hollywoodian „Gravity” din 2013.
India ar putea intra în cercul învingătorilor
O misiune reușită ar face din India a patra țară care reușește să aterizeze cu succes pe Lună, după fosta URSS, Statele Unite și China.
„India va dobândi o nouă tehnologie odată cu o aterizare reușită, ceea ce este un lucru important”, a declarat K. Sivan, fostul șef al agenției spațiale a țării, după lansarea Chandrayaan-3.
Oamenii de știință de la ISRO au declarat că au învățat din eșecul misiunii anterioare pe Lună și au făcut modificări la Chandrayaan-3 care ar face mai probabilă o aterizare cu succes, inclusiv posibilitatea de a ateriza în siguranță oriunde în cadrul unei zone de aterizare extinse în condiții nefavorabile. De asemenea, a fost echipată cu mai mult combustibil, mai multe panouri solare și picioare mai rezistente.
Executivii din industria spațială emergentă a Indiei se așteaptă, de asemenea, la un impuls. Numărul de startup-uri spațiale din India a crescut de peste două ori din 2020, când India s-a deschis lansărilor private.
„Următoarele 3 zile nu vor fi nimic mai puțin decât „teribile”! Aștept cu nerăbdare aterizarea!” a postat Pawan Chandana, co-fondator al Skyroot, care a lansat anul trecut prima rachetă construită în mod privat în India, pe X, fostul Twitter, fiind apoi citat de Reuters.