Trupul neînsufleţit al fostului premier nipon Shinzo Abe a fost adus în dimineaţa de sâmbătă, 9 iulie, la domiciliul său din Tokyo. Soţia sa Akie a fost alături în maşina funerară care a părăsit în cursul dimineţii spitalul din Kashihara, lângă Nara, unde fostul premier a fost resuscitat fără succes după asasinat. Alegerile de duminică vor continua în mod firesc. Shinzo Abe, a fost cel mai longeviv premier din istoria Japoniei.
Asasinul a dezvăluit anchetatorilor adevăratul motiv pentru care l-a ucis pe fostul premier al Japoniei. Urmează înmormântarea
Trupul neînsufleţit al fostului premier a fost dus acasă, în Tokyo. Când va avea loc înmormântarea
Văduva lui Shinzo Abe, Akie, s-a urcat sâmbătă într-un vehicul funerar la ora locală 6 a.m. (2100 GMT vineri), despre care presa a spus că transporta cadavrul fostului premier, și a părăsit spitalul Kashihara, lângă Nara, de unde a fost îngrijit după atac.
Potrivit presei locale, un priveghi este programat pentru luni seara, iar înmormântarea va avea loc marți, cu prezența doar a familiei și rudelor lui Abe.
Alegerile de duminică vor continua în mod firesc
La momentul atacului, domnul Abe făcea campanie în Nara (vest) pentru alegerile pentru camera superioară de duminică, iar prim-ministrul Fumio Kishida a anunțat vineri că pregătirile pentru alegeri, „fundamentul democrației”, vor continua în mod normal.
Kishida, membru precum Shinzo Abe al Partidului Liberal Democrat (PLD, dreapta naționalistă), a participat sâmbătă dimineața la un miting de campanie la Yamanashi în fața a 600 de persoane, declarând, potrivit cotidianului Mainichi, că „violența nu poate prevala asupra cuvintelor”.
Securitate consolidată după atacul armat de vineri
„Nu vom lăsa să se întâmple din nou ceea ce s-a întâmplat ieri”, a spus un membru al forțelor de securitate citat de cotidian, care a descris un sistem de securitate consolidat, cu instalarea de detectoare de metale și percheziții ale genților spectatorilor.
Asta, în contextul în care, așa cum este tipic în Japonia, unde crimele violente sunt rare și armele sunt puține, securitatea părea să fie lejeră vineri dimineață, în timp ce Abe vorbea într-o intersecție lângă stația Yamato-Saidaiji din orașul Nara.
Drumurile nu au fost blocate, mașini circulau în continuare în jurul lui Abe.
Lovit de două gloanțe în gât, a fost declarat mort câteva ore mai târziu, în ciuda eforturilor unei echipe de douăzeci de medici.
Atacatorul avea o întreagă colecție de arme construite de el
Atacatorul a fost prins de forțele de securitate după ce a tras de la mică distanță în fostul premier. El a fost identificat drept un locuitor din orașul Nara, Tetsuya Yamagami, fost ofițer în Forțele Marine de Autoapărare, în vârstă de 41 de ani.
Tetsuya Yamagami nu a încercat să fugă de la fața locului după atac, fiind doborât și capturat de agenții de securitate. El a recunoscut în fața poliţiștilor că l-a ucis pe Shinzo Abe folosind o armă construită de el.
Asasinul a dezvăluit anchetatorilor adevăratul motiv pentru care l-a ucis pe fostul premier al Japoniei
Motivul pentru care a recurs la acest gest ar fi legat de o organizație pe care bărbatul voia să se răzbune și din care credea că face parte și oficialul.
Televiziunea NHK relatează că poliția a percheziționat locuința lui Tetsuya Yamagami după atac și ar fi găsit mai multe arme construite de acesta.
Toate erau formate din țevi legate cu bandă neagră de un mâner. Pe lângă arma pe care a folosit-o pentru a-l ținti pe Shinzo Abe, care avea două țevi, la casa atacatorului au mai fost găsite arme cu trei, cinci și șase țevi, potrivit NHK.
Autoritățile spun că bărbatul a folosit cea mai puternică armă pe care o construise pentru a-l ucide pe fostul premier japonez.
Japonia are legi extrem de dure privind controlul armelor de foc, acesta fiind probabil motivul pentru care atacatorul l-a atacat pe Shinzo Abe cu o armă artizanală.