În Siam (Thailanda de astăzi), în anul 1811, s-au născut frații siamezi Chang și Eng Bunker. Aceștia erau uniți la nivelul sternului printr-o bandă scurtă și flexibilă de carne și cartilaj, prin care le era conectat ficatul.
Prin ce au devenit faimoși gemenii siamezi
Cu toate că nu au fost primii gemeni uniți din istorie, siamezii Bunker au devenit faimoși prin faptul că au rămas neseparați de-a lungul întregii vieți și, mai mult, aceștia s-au căsătorit și au avut și copii…și nu puțini!
Frații Bunker au avut un total de 21 de copii între ei, stabilind un record pentru cei mai mulți copii născuți din gemeni neseparați.
Dar, cu toate acestea, urmașii lor biologici nu au fost singurii copii aflați în „îngrijirea” lor pentru că Chang și Eng erau proprietari de sclavi confederați și dețineau mai mulți copii sclavi.
Istoria întunecată a siamezilor „originali”
Cei doi siamezi, Chang și Eng au fost descoperiți în 1824 de un om de afaceri scoțian pe nume Robert Hunter, care, simțindu-le potențialul de a face bani, i-a convins pe frați să meargă în America, deși mai târziu au circulat zvonuri că mama lor i-a vândut lui Hunter.
Pentru a-i scoate pe siamezi din Siam, lui Hunter i-au luat cinci ani, deoarece regele le-a interzis să părăsească țara. În cele din urmă, Chang și Eng au ajuns în America în 1829, la vârsta de 17 ani.
Frații au cumpărat o plantație de sclavi
Ajunși în America, siamezii au început o serie de spectacole realizând exerciții fizice, cum ar fi sărituri și înot. Totuși, după ce au făcut turul Insulelor Britanice, au învățat să vorbească engleza și apoi au renunțat la contractul lor initial. Prin urmare, Chang și Eng au preluat controlul asupra actului lor, astfel că și-au angajat propriul personal și au început să implice publicul într-un cadru de salon mai formal, unde au vorbit și au răspuns la întrebări.
În cele din urmă, frații Bunker s-au stabilit în Carolina de Nord și au câștigat cetățenia americană, bucurându-se astfel de toate beneficiile.
La peste 15 ani după ce se presupune că au fost vânduți ca sclavi de mama lor, Chang și Eng și-au cumpărat propria plantație de sclavi.
De asemenea, ei s-au căsătorit cu surorile Adelaide și Sarah Yates, înființând două case separate.
Își petreceau trei zile o dată în fiecare dintre casele lor. Uluitor, frații siamezi au avut 21 de copii:
- Chang și Adelaide au avut 10 copii,
- Eng și Sarah au avut 11 copii.
Potrivit redactorului-șef Guinness World Records, Craig Glenday, „Cu Chang și Eng nu a fost niciodată documentat cum s-au comportat într-un mod sexual intim, dar se pare că între ei a fost un fel de coordonare în ceea ce privește conceperea copiilor”, scrie guinnessworldrecords.com.
Reluarea turneelor
La un moment dat, după Războiul American Civil, finanţele fraţilor Bunker au avut de suferit, aşa că Eng şi Chung au plecat iar în turnee. La vârsta de 50 de ani, fraţii au semnat un contract cu P.T. Barnum, un faimos organizator de spectacole cu ciudaţi, şi au urcat pe scenă alături de piticul Generalul Tom Degeţel, Femeia cu Barbă şi Zip – Omul Maimuţă.
Apoi, în 1868, Eng şi Chung Bunker s-au întors în Anglia, unde au găsit un public diferit de cum şi-l aminteau. Presa a scris că oamenilor le era imposibil să creadă că fraţii aveau, într-adevăr, copiii, considerând că „este dezgustător chiar şi să-ţi imaginezi că aceşti monştri umani ar putea fi taţi sau soţi”, după cum a consemnat Orser.
Eng a rămas singur
Doi ani mai târziu, rspectiv în 1870, în timp ce se întorceau dintr-un turneu în Europa şi Rusia, Chang a suferit un atac cerebral şi a paralizat pe partea stângă, iar în 1874, când aveau 62 de ani, s-a îmbolnăvit de bronşită. Cu toate acestea, bărbatul a insistat să se aventureze prin frig şi să meargă să-şi viziteze familia. Două zile mai târziu, Eng s-a trezit speriat şi a strigat după ajutor: fratele lui murise în somn.
„Acum urmez eu. O să mor”
Ce a scos la iveală autopsia siamezilor
Frații Bunker au făcut spectacol chiar şi după moarte. Autopsia siamezilor, numiţi în arhive de medici „monştrii din faţa noastră”, a scos la iveală amănunte cutremurătoare: Chung a murit din cauza unui atac vascular cerebral, în timp ce Eng, realizând că era ataşat de un cadavru, a murit de frică, citează adevarul.ro.
Recordul mondial deținut de frații Bunker
Frații Bunker au deținut recordul celor mai bătrâni siamezi, până când a fost doborât de Ronnie și Donnie Galyon (SUA; 1951 – 2020), care au trăit până la 68 de ani.