L-a întrecut în mărime pe celebrul urs Kodiak, iar în acest moment este considerat cel mai mare animal omnivor din lume. Este vorba despre rechinul-balenă, care are nu mai puțin de 18 metri lungime și se hrănește nu doar cu animale subacvatice, dar și cu plante.
O echipă din cercetători din Australia și Noua Zeelandă au descoperit cel mai mare animal omnivor din lume, rechinul-balenă, iar studiul acestora a fost publicat în iulie anul acesta în celebra revistă Ecology.
Gigantul oceanului nu mănâncă doar alge marine și alte animale, ci este îndrăgostit și de krill, o specie de mici crustacee. Oamenii de știință au făcut această descoperire în timp ce studiau rechinii-balenă din largul recifului Ningaloo din Australia de Vest.
„Are nevoie și de multă energie să-și împingă gura deschisă ca o plasă uriașă”
„Tot ceea ce credeam că știm ar putea să nu fie adevărat. I-am văzut venind la Ningaloo și i-am văzut hrănindu-se cu krill și ne-am gândit că acesta este răspunsul. Dar cu metode sofisticate care studiază microchimia acestor animale, această poveste devine mult, mult mai complexă. (…)
Sunt animale foarte mari și când ești un animal uriaș, ai nevoie de multă hrană. Dar are nevoie și de multă energie să-și împingă gura deschisă ca o plasă uriașă”, a declarat dr. Mark Meekan, biolog la Institutul Australian de Științe Marine, potrivit sursei citate anterior.
Poate ajunge să cântărească chiar și 15 tone
Specialiștii au spus că această specie cu capul plat și lat și o gură uriașă ajunge să aibă o greutate chiar și de 15 tone și poate trăi până la vârsta de 100 de ani. Specialiștii spun că acest tip de rechini preferă apele calde și migrează în fiecare primăvară către platoul continental al coastei centrale de vest a Australiei.
Chiar dacă e imens, rechinii-balenă sunt pești destul de calmi și inofensivi. Cel mai mare rechin din istoria omenirii a apărut în urmă cu aproape 20 de milioane de ani. Este vorba de megalodon, care a avut 18 metri lungime și o greutate de 47 de tone.
Se spune că a dominat orice creatură vie timp de 13 milioane de ani, iar din cauza unei răciri globale a dispărut în urmă cu 2,6 milioane de ani.
Sursă foto: black news