“Armata de teracotă” a fost denumită „a opta minune a lumii” de către fostul președinte francez Jacques Chirac și a intrat pe lista patrimoniului UNESCO în anul 1987
Când a fost descoperită “armata de teracotă”
Din greșeală, în anul 1974, fermierii din provincia chineză Shaanxi, în timp ce săpau o fântână, au dezgropat una dintre cele mai mari descoperiri arheologice ale secolului XX, respectiv “armata de teracotă”, în mărime naturală a împăratului Qin Shi Huangdi (259 î.Hr. – 210 î.Hr.), numită a opta minune a lumii.
Istoricii știu că armata de lut a fost creată pentru a-l apăra pe primul împărat al Chinei în viața de apoi. Prin urmare, figurile sculptate complex nu sunt un mister.
Așezarea soldaților de teracotă se află la 30 km de Xi’an în China Centrală la șoseaua Linma.
La 1300 m de mausoleu curge râul Sha (un afluent al Wèi He), care are lungimea de 80 de km. Cea ma apropiată așezare urbană este orășelul Lintong, la 5 km sud-vest.
Construcția are formă de patrulater cu lungimea unei laturi a zidului de 2.000 m și lățimea de 900 de m. Zidul interior are lungimea de 1200 m și lățimea de 550 m. În spațiul dintre ziduri este un grajd de cai, o groapă cu armuri, coifuri din piatră de calcar.
În mausoleu sunt case pentru magistrați și soldații de gardă. În alte gropi s-au descoperit animale și artiști.
Pe o suprafață de 3.025 m², quadratul interior este dominat de mormântul împăratului în forma unei piramide, cu demnitari din bronz.
Spre est, la circa 300 m, se află o îngrăditură în care se află două gropi una conține cai din lut iar în cealaltă harnașamente (totalitatea obiectelor necesare la înhămarea, înșeuarea și conducerea calului).
Apoi, la 300 m mai departe spre est, este o groapă cu suprafața de 14.260 m², unde se află așa numiții „soldații de teracotă”. Aici sunt 600 de soldați din lut în mărime naturală și 40 de care cu cai din lut sau bronz.
Următoarea groapă, cu suprafața de 6.000 m², conține 1.200 figuri din ceramică cu 89 de care. Suprafața totală a mausoleului este de 56 km².
Întrucât soldații confecționați din ceramică arsă au fost timp îndelungat îngropați, în contact cu aerul la dezgropare, și-au pierdut coloritul.
Pe la mijlocul anului 2004 experți din Bavaria au reușit, în colaborare cu cei chinezi, să realizeze un procedeu de a proteja coloritul figurilor de ceramic, potrivit Wikipedia.org
Mausoleul nu a fost explorat niciodată
Mausoleul se află la aproximativ un kilometru și jumătate la nord-est de locul în care a fost descoperită armata de teracotă. Cu toate acestea, nimeni nu a intrat efectiv în mausoleul care deține rămășițele lui Qin Shi Huang.
Potrivit documentelor antice care descriu construcția sa, locul de odihnă finală al primului împărat este cel mai opulent mormânt construit vreodată în China.
Un palat subteran, completat de un „regat” înconjurător, mausoleul este alcătuit dintr-o rețea de peșteri și includea chiar și un sistem de drenaj de ultimă generație.
Dacă arheologii vor avea vreodată tehnologia necesară pentru a excava în siguranță mormântul (care se întâmplă să conțină și niveluri extrem de ridicate de mercur) rămâne un mister, la fel ca și numeroasele comori care se află în interior, potrivit evz.ro