Preşedintele chinez, Xi Jinping, a declarat că armata chineză trebuie „să îndrăznească să se bată”, pe când inspecta unităţile care operează într-o regiune apropiată de Taiwan, a relatat televiziunea chineză.
Potrivit preşedintelui chinez, armata Beijingului trebuie să-şi crească „capacitatea de a învinge”. O declaraţie care se adaugă tensiunilor din jurul Taiwanului, scrie Le Figaro.
Un moment inoportun pentru războinici
Vizita lui Xi Jinping are loc într-un moment important de diplomaţie cu Statele Unite – principalul sprijin al Taiwanului în ce priveşte securitatea – de vreme ce secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, se afla la Beijing pentru a încerca să stabilizeze relaţiile dintre Beijing şi Washington şi să îmbunătăţescă relaţiile comerciale bilaterale.
Antrenament pentru lupta reală
În timpul inspectării comandametului regiunii de est a Armatei populare de eliberare, cu baza la Nankin, Xi Jinping le-a declarat oficialilor cu care s-a întâlnit că trebuie „să îndrăznească să se bată, să ştie să se bată bine şi să fie hotărâţi să apere suveranitatea şi securitatea naţională”, potrivit televiziunii de stat CCTV.
„E necesar să ne aprofundăm planificarea de război şi de luptă (…), să ne concentrăm pe antrenamemtul pentru lupta reală şi să accelerăm îmbunătăţirea capacităţii noastre de a învinge”, a mai declarat el. Armata trebuie de asemenea „să ridice capacittea conducatorilor din comitetul de partid să pregătească războiul şi să se bată”, mai spus el, citat tot de CCTV.
Forțele Armate Chineze, numite oficial Armata de Eliberare a Poporului, sunt forța armată a Partidului Comunist Chinez (PCC) și este formată din patru categorii de arme: Forțele Terestre, Forțele Aeriene, Forțele Navale, Rachete Strategice.
În timpul anilor 1950, Armata chineză cu ajutor sovietic s-a transformat dintr-o armată de țărani într-una modernă. O parte a acestui proces a fost reorganizarea, care a creat în 1955 treisprezece regiuni militare.
Taiwanul, mărul discordiei
China consideră Taiwanul una din provinciile sale pe care nu a reuşit încă s-o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez, în 1949. Ea se declară hotărâtă să preia controlul asupra acestuia într-o zi, cu forţa dacă va fi necesar. Problema Taiwanului este cel mai sensibil contencios dintre Beijing şi Washington.
China a lansat în timpul anului trecut exerciţii militare de amploare în jurul insulei după întâlniri oficiale între înalţi oficiali americani şi taiwanezi. În aprilie, forţele chineze au făcut manevre simulând o blocadă a Taiwanului, imediat după o întâlnire în Statele Unite între preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen şi preşedintele Camerei Reprezentanţior, Kevin McCarthy.