Armata britanică intervine în conflictul de la Marea Neagră, alături de serviciile de securitate, unde vor derula operațiuni de monitorizare. Guvernul de la Londra a anunţat că încearcă astfel să protejeze navele comerciale care transportă cereale din Ucraina.
Conform anunțului făcut de guvernul britanic, serviciile militare și de securitate din regat vor realiza operațiuni de recunoaștere și supraveghere. Conform Downing Street, armata britanică intervine la Marea Neagră pentru a asigura securitatea transportului maritim civil.
„Ne vom folosi serviciile noastre de informaţii, supraveghere şi recunoaştere pentru a monitoriza activitatea Rusiei în Marea Neagră. Dar și pentru a atrage atenţia Rusiei în cazul în care observăm semne că pregăteşte atacuri asupra transportului maritim civil sau asupra infrastructurii din Marea Neagră. Totodată, şi pentru a atribui atacurile, ca să prevenim operaţiunile de tip «steag fals» care încearcă să eludeze vina Rusiei”, se arată într-un comunicat remis de Downing Street.
Ca parte a acestor operaţiuni de supraveghere, aeronavele RAF vor efectua zboruri deasupra zonei. Operațiunile au rolul de a descuraja Rusia să lanseze atacuri ilegale asupra navelor civile care transportă cereale.
Sunak îi răspunde lui Putin cu un summit
Downing Street a făcut acest anunț înainte de plecarea premierului Rishi Sunak la summit-ul G20 de la New Delhi. Cu această ocazie a mai fost anunţat că Londra va găzdui în noiembrie un summit global privind securitatea alimentară. Oficialii britanici au precizat că summit-ul este un răspuns la decizia lui Vladimir Putin de a ieși din acordul cu Ucraina care asigura transportul de cereale pe Marea Neagră. Premierul Rishi Sunak a precizat că renunţarea la acest pactul „provoacă o suferinţă enormă pentru milioane de oameni”.
„Această iniţiativă a furnizat aproximativ 30 de milioane de tone de alimente pentru peste 45 de ţări care aveau cu adevărat nevoie de ele. Şi acum nu mai există. Aţi văzut de când a fost retrasă această iniţiativă că preţurile alimentelor au crescut dramatic. Numai în ultima lună, ruşii au distrus cereale care ar putea hrăni un milion de oameni timp de un an. Acestea sunt consecinţele a ceea ce face Rusia”, a declarat premierul britanic, citat de G4Media.
Rușii au instituit blocada maritimă
La mijlocul lunii trecut, marina rusă a deschis focul asupra unei nave comerciale din Marea Neagră. Cargoul, care naviga sub pavilion Palau, se îndrepta spre portul ucrainean Izmail. Conform Ministerului rus al Apărării, nava de patrulare „Vasily Bykov” a oprit cu forța nava de mărfuri. Motivul invocat de Moscova a fost că vasul cargo nu a răspuns la solicitarea de a opri pentru inspecție. Rușii au vrut să verifice dacă transportă mărfuri interzise.
Ulterior, după ce cargoul a oprit, un elicopter cu militari ruși a decolat de pe nava de patrulare pentru inspecție. După finalizarea verificării, vasul și-a continuat cursa spre portul Izmail.
Ucraina a ripostat împotriva blocadei rusești din Marea Neagră cu atacuri cu drone marine. Atacurile au fost lansate asupra unui petrolier și a unei nave de război de la baza navală Novorossiysk.