Lifestyle

Arhiepiscopul sud-african emerit Desmond Tutu, „busola morală a Africii de Sud” a murit la vârsta de 90 de ani

Arhiepiscopul sud-african emerit Desmond Tutu, „busola morală a Africii de Sud” a murit la vârsta de 90 de ani

Arhiepiscopul anglican sud-african emerit Desmond Tutu, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi un simbol al luptei împotriva apartheidului, a murit la vârsta de 90 de ani, în Cape Town, a anunţat duminică preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, conform Reuters.

Într-un comunicat, preşedintele şi-a exprimat „în numele tuturor sud-africanilor, durerea profundă faţă de moartea, duminică”, a uneia dintre figurile cheie ale istoriei contemporane a Africii de Sud.

„Moartea arhiepiscopului emerit Desmond Tutu este un alt capitol de tristeţe în despărţirea ţării noastre de o generaţie de sud-africani remarcabili care ne-au lăsat o Africă de Sud eliberată”, a declarat Cyril Ramaphosa, citat de Reuters.

„Un om de o inteligenţă extraordinară, integru şi invincibil împotriva forţelor apartheidului, el a fost, de asemenea, tandru şi vulnerabil în compasiunea sa pentru cei care au suferit opresiunea, nedreptatea şi violenţa sub apartheid, precum şi pentru cei oprimaţi şi pentru asupritorii lor din întreaga lume”, a adăugat Ramaphosa.

Tutu a continuat să lupte pentru o Africă de Sud mai dreaptă, cerând socoteală elitei politice negre cu aceeaşi furie ca şi albilor afrikaneri. El s-a certat adesea cu foştii săi aliaţi din cadrul partidului de guvernământ, Congresul Naţional African, din cauza eşecurilor acestora de a aborda sărăcia şi inegalităţile pe care au promis că le vor eradica.

Tutu a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 1984

Cu doi ani înainte de a deveni primul şef de culoare al arhiepiscopiei anglicane din Cape Town, Tutu a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 1984 pentru opoziţia sa non-violentă faţă de opresiunea rasistă brutală a apartheidului. Un deceniu mai târziu, el a asistat la sfârşitul acestui regim şi Africa de Sud a devenit o democraţie condusă de Nelson Mandela. Acesta i-a dat lui Tutu sarcina dificilă de a prezida Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere, un organism însărcinat cu scoaterea la lumină a atrocităţilor comise în timpul apartheidului.

Tutu a fost considerat conştiinţa naţiunii atât de negri, cât şi de albi, o mărturie durabilă a credinţei sale şi a spiritului de reconciliere într-o naţiune divizată.

Cariera sa a fost marcată de o apărare constantă a drepturilor omului, lucru care l-a determinat să se distanţeze în numeroase ocazii de ierarhia bisericească pentru a apăra în mod deschis poziţii precum drepturile homosexualilor sau eutanasia.

A fost supranumit „busola morală a naţiunii”, iar curajul său de a apăra justiţia socială, chiar şi cu costuri mari pentru el însuşi, a excelat întotdeauna.

Tutu, după ce s-a retras oficial din viaţa publică la împlinirea vârstei de 79 de ani, a continuat să vorbească despre o serie de probleme morale, acuzând inclusiv Occidentul, în 2008, de complicitate la suferinţa palestiniană prin tăcerea sa.

În ultimii ani, a stat departe de viaţa publică din cauza vârstei înaintate şi a problemelor de sănătate de lungă durată, având cancer de prostată.

Deşi s-a născut în apropiere de Johannesburg, şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în Cape Town şi a condus numeroase marşuri şi campanii pentru a pune capăt apartheidului de pe treptele din faţa Catedralei St George, care a devenit cunoscută sub numele de „Catedrala Poporului” şi un simbol puternic al democraţiei.

Omagii de dedicate lui Desmond Tutu, din întreaga lume

Un oficial al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Wasel Abu Youssef, a declarat că Tutu a fost „unul dintre cei mai mari susţinători” ai cauzei palestiniene.

Tutu şi vechiul său prietenul său Nelson Mandela au locuit pentru o vreme pe aceeaşi stradă din cartierul sud-african Soweto, ceea ce face ca strada Vilakazi să fie singura din lume care a găzduit doi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace.

„Cea mai distinctivă calitate a sa este disponibilitatea de a lua poziţii nepopulare fără teamă”, a spus odată Mandela despre Tutu. „O astfel de independenţă de gândire este vitală pentru o democraţie înfloritoare”.