Social

Ardeiul iute, soluția pentru combaterea unor boli grave

Ardeiul iute, soluția pentru combaterea unor boli grave
lataifas.ro

Ardeiul iute este unul dintre cele mai populare ingrediente care dau “viață” la nenumărate rețete. Este picant și dă un gust deosebit. Dar, pe lângă gust, ardeiul iute oferă beneficii foarte eficiente și pentru sănătate.

Potrivit mai multor studii consumul de ardei iute face mult mai mult decât să vă lase cu un apetit satisfăcut. Printre diversele sale avantaje, popularul aliment ajută la lupta împotriva cancerului și poate duce la o viață mai lungă.

Câteva beneficii surprinzătoare pentru sănătate pe care le oferă ardeiul iute

Cancerele pulmonare agresive pot fi combătute cu ajutorul ardeiului iute

Responsabil pentru acțiunea benefică asupra pacienților cu cancer pulmonar este alcaloidul conținut de ardei, numit “capsaicină”. Tot acest alcaloid este responsabil și penru gustul iute al ardeiului,  fără de care ar avea un gust ca orice altă legumă banală.

Potrivit cercetătorilor, un analog sintetic neînțepător din capsaicină a influențat celulele canceroase pulmonare într-o manieră care le-a făcut mai receptive la tratamente. Acest lucru este deosebit de important, întrucât cancerul pulmonar cu celule mici este o varietate de cancer deosebit de agresiv, cu rate de supraviețuire scăzute.

În trecut, capsaicina s-a dovedit promițătoare în lupta împotriva cancerului.

Totuși, la unele persoane, gustul picant și alcaloidul în sine poate provoca greață, dureri de stomac și senzații de arsură. Dar, aceste efecte secundare nu vor fi o problemă pentru că cercetătorii au folosit un analog sintetic al capsaicinei (numit arvanil) care evită declanșarea efectelor secundare digestive în locul capsaicinei autentice.

Mâncarea picantă, soluția pentru o viață lungă

Anterioarele studii au arătat că mâncarea picantă poate avea un impact pozitiv asupra sănătății dumneavoastră.

În cadrul unui studiu publicat de “Asociația Americană a Inimii” cercetătorii au precizat că a mânca ardei iute nu este doar bun pentru sănătate, ci vă poate ajuta să trăiți mai mult prin reducerea bolilor de inimă și a cancerului.

FOTO exquis.ro

Potrivit studiului, consumul de ardei iute:

  • reduce cu 26% riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare
  • reduce cu 23% riscul de a muri din cauza cancerului

Totodată, una dintre principalele descoperiri este că ardeiul iute acționează ca:

  • antiinflamator natural
  • antioxidant
  • anticancerigen
  • reglator al glicemiei

Acest lucru se datorează eliberării de capsaicină în sistemul celui care mănâncă.

Încetinește dezvoltarea cancerului pulmonar

Dar, mâncarea picantă nu este pentru toată lumea (unii oameni iubesc picantul, alții, nu).

Cu toate acestea, un nou studiu a descoperit că ardeiul iute ar putea avea un beneficiu mult mai important decât acela de a face cina mai gustoasă: capacitatea de a lupta împotriva cancerului pulmonar.

În urma studiul realizat la Universitatea Marshall s-a constatat că capsaicina poate împiedica, de asemenea, răspândirea cancerului pulmonar, respectiv împiedică metastazarea cancerului pulmonar prin suprimarea Src, o proteină implicată în mai multe procese celulare, inclusiv proliferarea și mișcarea independentă.

Ardeiul iute ajută la calmarea durerilor de stomac

În cazul durerilor de stomac, un aliment contraintuitiv ar putea fi ceea ce ai nevoie.

Potrivit cercetătorilor, atât ardeiul iute cât și marijuana interacționează cu aceiași receptori din stomac pentru a calma un intestin iritat.

FOTO azsemaus.org/ verdeoxigen.ro

În cadrul studiului realizat la Universitatea din Connecticut, cercetătorii au hrănit șoarecii cu capsaicină, alcaloidul care creează senzația de arsură picante, pe care o asociem cu ardeii iuți.

Aceștia au descoperit că substanța chimică s-a legat de TRPV1, un anumit receptor de pe celulele din tractul gastrointestinal, moment în care s-a creeat anandamida, un compus comparabil din punct de vedere chimic cu canabinoizii care se găsesc în marijuana.

Capsaicina poate învinge toate formele de cancer

De asemenea, și cercetătorii de la Universitatea Marshall au spus că capsaicina poate împiedica dezvoltarea mai multor forme de cancer.

Dar, cel mai mare obstacol pe care oamenii de știință trebuie să îl depășească este găsirea celui mai bun mod de a administra capsaicina pacienților. Acești cercetători au spus că raportul lor este primul care examinează formulările cu eliberare susținută de capsaicină ca medicament anticancerigen. Metodele acestea de livrare includ sisteme de dispersie solidă, lipozomi, complexe fosfolipidice și nanoparticule.

Echipa raportează că capsaicina a demonstrat o capacitate de a înăbuși semnificativ creșterea unei game largi de cancere umane (de exemplu, capsaicina luptă împotriva cancerului pulmonar).

Ce probleme întâmpină cercetătorii referitor la administrarea analogului sintetic al capsaicinei naturale

Administrarea de capsaicină pacienților sub formă de pastilele prezintă câteva :dezavantaje”:

  • capacitate slabă de absorbție în corpul uman
  • pastilă de capsaicină este prea fierbinte pentru ca unii pacienți să o poată suporta

Pe de altă parte, capsaicina ajută la reducerea poftei de sare

Un alt studiu a arătat că mâncarea picantă poate crește sensibilitatea la sare, reducând astfel pofta de alimente bogate în sodiu.

FOTO romedic.ro

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Third Military Medical University din China, pe un număr de 606 adulți chinezi, întrebându-i dacă preferă ca mesele lor să fie sărate sau picante. Ulterior, au fost măsurate nivelurile de tensiune arterială ale participanților, care au fost ulterior evaluate în funcție de preferințele lor în materie de gust.

La final s-a constatat că participanții care au indicat o afinitate puternică pentru mâncărurile picante au consumat mai puțină sare decât cei cărora le plăceau cel mai puțin, iar tensiunea arterială sistolică și diastolică a fost semnificativ mai mică.

De asemenea, cercetări anterioare au constatat că capsaicina sporește “mirosul” de sare al unui aliment. Studiul a mers mai departe consolidând legătura dintre gustul picant al unui aliment și tendința de a reduce consumul de sare, potrivit studyfinds.org