Actual

Ardealul, motiv de scandal de Ziua României. Gabriela Firea: Nu era momentul pentru declarații care să dezbine, ci pentru unire

Ardealul, motiv de scandal de Ziua României. Gabriela Firea: Nu era momentul pentru declarații care să dezbine, ci pentru unire

Nu este an în care Ziua Naţională a României să nu fie motiv de scandal în Parlament. Anul acesta motivul a fost Ardealul. Declaraţiile liderului UDMR, conform căreia „liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc” nu au rămas taxate. Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu spune că “nimeni nu ar trebui să aibă motive sau interes să joace o carte periculoasă care a dovedit, istoric, un potențial distructiv major”.

Ardealul, motiv de scandal de Ziua României. Gabriela Firea: Nu era momentul pentru declarații care să dezbine, ci pentru unire

Csoma Botond, deputat UDMR, a spus în discursul din timpul ședinţei solemne a Parlamentului consacrată sărbătoririi Zilei de 1 Decembrie, că „liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc”.

Acest lucru a înfuriat-o pe Diana Șoșoacă, senatoarea vociferând până la finalul discursului. Marcel Ciolacu s-a văzut nevoit să intervină de două ori pentru a îndemna la calm și chiar a amenințat că închide ședința „pentru o singură persoană”. În ciuda vociferărilor, deputatul UDMR a reușit să-și ducă la bun sfârșit discursul.

„De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeași parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist, reducționist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent și care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de dușman, afectând grav relațiile interetnice. Plecând de la exemplul reconcilierii franco-germane, diferite comunități ar trebui să se bucure de dreptul de a avea o abordare și interpretare proprie, a unor evenimente istorice, fără ca acest fapt să determine indignare și să genereze teste de loialitate aplicate acelei comunități, de către o parte a societății”, a declarat deputat UDMR, Csoma Botond.

Gabriela Firea: Nu cred că era locul sau momentul pentru declarații care să dezbine, ci era un moment pentru unire

Declaraţia deputatului UDMR  a fost criticată şi de ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea. „Din păcate, am asistat cu uimire la o declarație a unui coleg parlamentar de la UDMR pe care eu o consider nefericită, chiar dureroasă pentru contextul în care ne aflam”.

„Nu cred că era locul sau momentul pentru declarații care să dezbine, ci era un moment pentru unire. Tocmai evocarea unui fapt istoric unic pentru țara noastră, Marea Unire, era prilejul care ne adusese pe toți, laolaltă, în Parlamentul României.

România ne este patrie tuturor celor care ne-am născut aici, indiferent de etnie, de limba maternă sau de culoarea pielii. Cu atât mai mult, în aceste zile, trebuie să ne amintim cât de grele au fost încercările prin care au trecut strămoșii noștri pentru a crea o singură patrie. Unirea înseamnă solidaritate, țeluri comune, puterea de trece peste interese personale pentru binele tuturor, pentru întregul popor român.

Această ședința mi-a amintit ce multă responsabilitate avem în fața cetățenilor cu toții, parlamentari sau miniștri, și cât de mult trebuie să-i prețuim pe înaintașii noștri pentru tot ce ne-au lăsat. Ei au luptat pentru un singur crez: România!”

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu: Transilvania este istoric a românilor, unde trăiesc și unguri și sași și evrei

Transilvania este istoric a românilor, unde, într-adevăr, au trăit și trăiesc și unguri și sași și evrei, spune ministrul social-democrat al Culturii, Lucian Romașcanu. El i-a răspuns astfel deputatului UDMR Csoma Botond, care a declarat, de la tribuna Parlamentului, că „liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc”, atunci când s-a făcut Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

“Transilvania este istoric a românilor, unde, într-adevăr, au trăit și trăiesc și unguri și sași și evrei. Declarația de la Alba Iulia a fost și este o promisiune respectată a statului român. România este citată drept un serios exemplu de bune practici în privința tratamentului minorităților, inclusiv a celei maghiare: reprezentare în parlament, prezență în aproape toate guvernele post-decembriste, învățământ de toate gradele în limba maternă etc. etc”.

România și românii trebuie să fie respectați și apreciați pentru toate cele menționate, spune Romaşcanu.

„Nimeni nu ar trebui să aibă motive sau interes să joace o carte periculoasă care a dovedit, istoric, un potențial distructiv major. La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, românilor, de toate naționalitățile!”, a continuat ministrul Culturii.