Arabia Saudită a anunțat joi că a executat doi cetățeni pakistanezi pentru contrabandă cu heroină, fiind prima dată când pedeapsa cu moartea a fost aplicată pentru infracțiuni legate de droguri în aproape trei ani, potrivit unei centralizări AFP.
Aceste execuții au atras reproșuri din partea Amnesty International, care a declarat că ele au venit în contradicție cu decretul de moratoriu anunțat în ianuarie 2021 privind pedeapsa cu moartea pentru infracțiuni legate de droguri.
Execuțiile au avut loc în regiunea Riad, unde se află capitala, a precizat agenția oficială de presă saudită.
Măsura a demonstrat „dorința guvernului (…) de a combate toate tipurile de droguri din cauza răului grav pe care îl provoacă individului și societății”, a precizat aceasta.
Raportul nu a oferit detalii cu privire la modalitatea de execuție, dar bogatul regat din Golf a administrat deseori pedepse cu moartea prin decapitare.
Arabia Saudită a stârnit un val de proteste internaționale în martie, când a executat 81 de persoane într-o singură zi pentru infracțiuni legate de terorism.
Până în prezent au fost efectuate 128 de execuții în acest an, aproape dublu față de totalul de 69 de execuții de anul trecut, potrivit numărătorii AFP. În 2020 au avut loc 27 de execuții și 187 în 2019.
„Această escaladare izbitoare a utilizării pedepsei cu moartea, în acest an, în această țară, dezvăluie adevărata față pe care autoritățile saudite o ascund în spatele așa-numitei agende de reforme progresiste pe care o prezintă lumii”, a declarat Diana Semaan, director adjunct interimar al Amnesty pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Înainte de aceste execuții anunțate, nu mai avuseseră loc execuții pentru infracțiuni legate de droguri din ianuarie 2020, potrivit numărătorii AFP.
În ianuarie 2021, comisia pentru drepturile omului din regat a anunțat un moratoriu privind administrarea pedepsei cu moartea pentru astfel de infracțiuni.
Ultimele execuții echivalează cu „călcarea în picioare a moratoriului oficial”, a declarat Semaan.
„Viețile persoanelor condamnate la moarte pentru infracțiuni legate de droguri și alte infracțiuni sunt în pericol. Indiferent de crimele comise, nimeni nu ar trebui să sufere această pedeapsă crudă, inumană și degradantă”, a declarat ea.