International

Ar putea fi un nou „Război Rece”. Avertizările Chinei

chinezii-nu-mai-vor-faca-nunti
Sursa foto Journal of Democracy

Premierul din China, Li Qiang, a declarat miercuri că este important să se evite un „nou Război Rece” atunci când se abordează conflictele dintre țări. Liderii mondiali s-au reunit în Indonezia. Această întâlnire a avut loc pe fondul ascuțirii rivalităților geopolitice în regiunea Indo-Pacific.

Premierul a luat cuvântul la summitul anual la care participă membrii Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) și China, Japonia și Coreea de Sud. Li a declarat că țările trebuie să „gestioneze în mod corespunzător diferențele și disputele”.

China avertizează

„În prezent, este foarte important să ne opunem luărilor de poziție, confruntărilor în bloc și unui nou Război Rece”, a declarat Li în cadrul reuniunii.

ASEAN a avertizat cu privire la pericolul de a se lăsa antrenată în disputele marilor puteri. Asociația poartă discuții mai ample cu Li, cu vicepreședintele american Kamala Harris și cu liderii țărilor partenere. Printre acestea se numără Japonia, Coreea de Sud, Australia și India. De la acest summit lipsește atât Joe Biden, cât și Xi Jinping.

Pe agenda reuniunilor de la Jakarta se află îngrijorarea cu privire la activitatea tot mai asertivă a Chinei în Marea Chinei de Sud. Acesta este un coridor comercial important în care mai mulți membri ASEAN au pretenții care intră în conflict cu China. În remarcile de la începutul întâlnirii cu liderii ASEAN, Harris a declarat că Statele Unite sunt angajate în regiune.

„Statele Unite au un angajament de durată față de Asia de Sud-Est și, în sens mai larg, față de Indo-Pacific”, a spus ea.

SUA, angajament de securitate

Harris a mai spus că Statele Unite vor continua să facă presiuni asupra juntei din Myanmar. Se dorește finalizarea „violențelor îngrozitoare”. Acestea au izbucnit de la lovitura de stat militară din 2021.

Un oficial al Casei Albe a declarat anterior că Harris va „sublinia interesul comun al Statelor Unite și al ASEAN în susținerea ordinii internaționale bazate pe reguli, inclusiv în Marea Chinei de Sud, în fața pretențiilor maritime ilegale și a acțiunilor provocatoare ale Chinei”. ASEAN a discutat cu China despre accelerarea negocierilor privind un cod de conduită pentru această cale maritimă.

Problema a fost abordată și în timpul unui summit ASEAN-Japonia, unde liderii „au exprimat importanța menținerii unor situații favorabile în regiune, în special în peninsula coreeană și, de asemenea, în Marea Chinei de Sud”, a declarat aceasta.

Noua hartă a Chinei

Statele Unite și aliații lor au reluat apelurile ASEAN pentru libertatea de navigație și de survolare. Se dorește construirea unei prezențe fizice în apele disputate. China a construit diverse facilități, inclusiv piste de aterizare, pe mici aflorimente din mare. China a publicat o hartă cu o „linie cu 10 liniuțe”. Aceasta arată ceea ce pare a fi o extindere a zonei pe care o consideră teritoriul său în Marea Chinei de Sud.

Mai mulți membri ASEAN au respins harta, conform reuters.com.

Referindu-se la Marea Chinei de Sud, președintele filipinez Ferdinand Marcos a declarat că țara sa nu a căutat conflictul. Totuși, acesta are datoria de a „face față oricărei provocări la adresa suveranității noastre”.

„Filipine respinge cu fermitate narațiunile înșelătoare care încadrează disputele din Marea Chinei de Sud doar prin prisma competiției strategice dintre două țări puternice. Acest lucru nu numai că ne neagă independența și agenția noastră, dar ignoră și propriile noastre interese legitime”, a declarat Marcos.

Unii membri ASEAN au dezvoltat legături diplomatice, comerciale și militare strânse cu China. Alții sunt mai precauți. Statele Unite au curtat țările ASEAN cu diferite grade de succes.

Care va fi concluzia summitului

Cei 10 membri ai ASEAN au organizat summitul la începutul săptămânii. Liderii au încercat să afirme relevanța blocului în fața criticilor care i-au reproșat că nu reușește să facă presiuni asupra liderilor militari din Myanmar pentru a coopera în vederea unui plan de pace.

Într-o declarație de miercuri, președintele ASEAN a declarat că blocul trebuie să „consolideze stabilitatea în sfera maritimă din regiunea noastră … și să exploreze noi inițiative în acest sens”.

Liderii regionali și-au exprimat „îngrijorarea serioasă”. Această îngrijorare se referă la lipsa unui progres substanțial în ceea ce privește planul de pace în cinci puncte al blocului pentru Myanmar, se arată în declarație.

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol s-a angajat să colaboreze cu Japonia și China. Această colaborare se referă la reluarea rapidă a discuțiilor în trei direcții în vederea construirii unor legături mai bune.

Yoon a declarat că orice cooperare militară cu Coreea de Nord trebuie să înceteze. Kim Jong Un intenționează să călătorească în Rusia în această lună pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin. Se pare că subiectul celor doi va fi furnizarea de arme Moscovei pentru războiul din Ucraina.