Programate iniţial să ajungă la Timişoara în luna aprilie, apoi în această vară, iar ulterior în octombrie, primele autobuze electrice Karsan fabricate în Turcia, dintre cele 44 comandate au ajuns abia la finalul lunii decembrie.
Aproape un milion de euro a plătit primarul Fritz pentru un autobuz turcesc. A cumpărat 40 ca să circule în Timișoara
Autobuzele electrice produse de Karsan sunt cumpărate de Ministerul Dezvoltării pentru Timișoara. Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că au fost livrate primele două autobuze electrice turcești.
„Primele două autobuze au ajuns în seara asta la Timișoara. Încă două sunt pe drum și le așteptăm să ajungă în câteva zile.
În ianuarie urmează probe și verificări tehnice, instruirea personalului, recepția și înmatricularea autobuzelor. Dacă nu sunt probleme tehnice, din februarie, vom putea circula cu ele”, a anunțat, luni, primarul Dominic Fritz.
„Cu fonduri europene schimbăm toată flota de transport public: 150 de autobuze electrice, tramvaie și troleibuze”, mai spune edilul Timișoarei.
Fritz vrea să schimbe toată flota Timişoarei – 150 de autobuze electrice, tramvaie și troleibuze
Cele 44 de autobuze electrice pentru Timișoara, având fiecare lungimea de 18 metri, costau inițial 162,3 milioane de lei cu tot cu TVA, împreună cu 15 stații de încărcare rapidă și 44 de stați de încărcare lentă.
Prețul a ajuns în toamna acestui an la peste 193 de milioane lei cu TVA (39,4 milioane de euro).
Câștigătorul licitației pentru acest contract este firma Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret AS din Turcia.
Întârzierile au avut legătură cu războiul şi criza componentelor electronice
„Autobuzele electrice sunt în curs de fabricare. Au fost anumite întârzieri pe care le-a avut costructorul, dat fiind războiul şi criza componentelor electronice din piaţă. Ar fi trebuit la început de octombrie să vină primele autobuze, ele vor veni, foarte probabil, de luna viitoare”, spunea Ruben Latcău, viceprimarul Timişoarei în luna octombrie.
Însă, spunea viceprimarul, înainte de a ajunge primele autobuze electrice la Timişoara, trebuie să fie montate staţiile de încărcare pentru acestea, dar şi să fie construită platforma pentru gararea lor. Pentru început, vor fi instalate provizoriu staţiile, urmând ca abia mai apoi să fie amplasate cele permanente. Iar parcarea în care vor gara noile autobuze electrice încă este în stadiu de proiect.