Creștinii se întreabă adeseori de ce trebuie să aprindem candele înaintea icoanelor? O astfel de întrebare i-a fost adresată și Sfântului Nicolae Velimirovici. Răspunsul a fost concretizat în șapte motive principale, ușor de înțeles și de urmat, scrie doxologia.ro.
Aprinderea candelei, în Ajun? Ce scrie în Sfanta Evanghelie
- Sfântul amintește că a noastră credință este lumină, iar lumina este Hristos. Deci, în centrul rugăciunii pe care noi o facem în fața icoanelor luminate de blânda flacără a candelei este Hristos.
- Candela aprinsă luminează chipul sfântului reprezentat în ea, pentru că sfinţii sunt numiţi fii ai luminii.
- Lumina candelei ne amintește de faptele noastre cele întunecate, de gândurile noastre viclene și rele, vădindu-le și mustrându-ne pentru acestea. Totodată, ne dă râvnă pentru a împlini porunca lui Hristos: aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, ca să vadă lucrurile voastre cele bune.
- Sfântul Nicoale Velimirovici îl amintește în scrisoarea sa este acela că, prin lumina candelei, noi aducem o mică jertfă lui Dumnezeu, Care s-a jertfit pentru noi. Este un semn de recunoștință pentru toate binefacerile revărsate asupra vieții noastre.
- Fiii întunericului urăsc Lumina, iar noi aprindem candela tocmai pentru a îndepărta orice umbră de frică și gânduri care ne abat de la rugă.
- Sfântul Nicolae Velimirovici ne amintește de untdelemnul și fitilul care ard în candelă, arătând că viața noastră trebuie închinată lui Dumnezeu, arzând de dragoste pentru El și mistuind prin rugăciune și smerenie toate patimile.
- Candela materialnică nu poate fi aprinsă fără mâna noastră. Așa și candela lăuntrică nu poate să se aprindă fără harul lui Dumnezeu și fără rugăciune și stăruință pentru iertarea păcatelor noastre.
„Lumina candelei este un omagiu, un semn de cinstire al sfântului zugrăvit în icoană, este şi o jertfă adusă lui Dumnezeu prin arderea untdelemnului”
Mai mult, cuvantul „candela” vine de la greacescul „kandila”, insemnand „lampa veghetoare”. Aceasta aduce aminte crestinului ca trebuie sa privegheze neincetat, nestiind cand va veni Mirele Hristos, spre a-l pofti in camara Sa de Nunta. Candela este legătura creată între om şi Dumnezeu, este „punctul de trecere dintre cele două lumi: divină şi umană” (Berdiaev).
Se spune că este bine să ţine o candelă aprinsă în casă deoarece ne ajută în primul rând la adunarea minții și la odihnirea gândurilor. Lumina lui Hristos luminează tuturor, ne spune adesea Biserica. El este Rasăritul cel de Sus, care a răsărit Lumii lumina Invierii și a Imparatiei Sale. În Biserica de Rasărit, totul este lumina, caci în toate transpare Hristos, Lumina lumii.
O alta explicatie pentru aprinderea candelei este oferita chiar de Sfanta Evanghelie:
Lumina candelei este un omagiu, un semn de cinstire al sfântului zugrăvit în icoană, este şi o jertfă adusă lui Dumnezeu prin arderea untdelemnului. Candelele se aprind atât în Biserică cât şi la icoanele din casele credincioşilor, precum şi în cimitire, la căpătâiul morţilor.
Uleiul de la candela este sfințit
Candelele din biserici, care ard la Sfintele Icoane ori la Sfintele Moaste ofera credinciosilor ulei sfințit, drept binecuvântare. Nu de puține ori s-a dovedit ca uleiul din candela sfinților are puteri tamăduitoare, vindecând mulțime de neputințe. Rugăciunile credincioșilor si prezenta sfinților, in icoane și moaște, duc la încărcarea acelui ulei cu binecuvântarea lui Dumnezeu, potrivit crestinortodox.ro.
Ori de câte ori ne rugăm, să aprindem o lumânare sau o candelă şi să zicem pe lângă celelalte rugăciuni şi pe aceasta:
„Sfinţilor, rugaţi-vă lui Dumnezeu şi pentru noi, păcătoşii, acum, în ceasul morţii şi în ceasul judecăţii noastre. AMIN!„