Social

Apel public al intelectualilor români către politicieni. Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu și Gabriel Liiceanu printre semnatari

Apel public al intelectualilor români către politicieni. Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu și Gabriel Liiceanu printre semnatari

Zeci de intelectuali, printre care Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu și Gabriel Liiceanu au făcut public un apel către clasa politică din România, încercând să scoată în evidență starea de degradare avansată a mediului universitar din țară, marcat de anomalii legislative. Apelul vine împreună cu cinci soluții de rezolvare a problemei.

Scrisoarea adresată viitorilor senatori și deputați ai României aduce în discuție un subiect marginalizat de către toate campaniile electorale a partidelor politice, dornice ca pentru următorii patru ani, să atragă cât mai mult capital politic. Fraudarea sistemului de învățământ și alegerea unor persoane necalificate în fruntea unor posturi de conducere, această „frăție penal-academică“, după cum este denumită de semnatarii scrisorii.

Numeroasele scandaluri de fraudare a diplomelor, personaje care au falsificat documente doar pentru a simula niște competențe profesionale necesare accesării unor posturi bine-plătite de conducere în intermediul unor funcții publice, au un efect direct asupra gestionării corecte a bugetului și resurselor statului.

Măsuri de adoptat după alegeri

În aceste condiții, semnatarii solicită promovarea în campania electorală a unor acte normative care să reglementeze problemele existente din mediul academic, și cer garantații ca, indiferent de rezultatul politic, aceste acte să fie adoptate. Sunt expuse, așadar, cinci cerințe:

„1. Înființarea unui Registru Național al Diplomelor (RND), gestionat de o autoritate în subordinea Ministerului Învățământului, care să alcătuiască o evidență informatică (bază de date) accesibilă pe internet oricărei persoane interesate.

2. Instituirea obligației legale ca toți angajații din instituțiile de stat să dea declarații pe proprie răspundere  prin care să-și asume, sub sancțiunea legii penale, faptul că actele de studii depuse la angajare sunt autentice.

3. Modificarea de urgență a art. 14 din Legea 153/ 2017 (cunoscută drept Legea salarizării), în sensul eliminării sporului de doctorat pentru toate persoanele angajate în sistemul public, cu excepția celor care lucrează în domeniile învățământului, cercetării, culturii și sănătății.

4. Introducerea obligativității postării CV-urilor pe site-urile instituțiilor publice pentru toate persoanele din sistemul public care ocupă funcții de conducere. De asemenea, instituirea unui model unic de CV, cu norme stricte de completare, pentru toate persoanele angajate în sistemul public.

5. Redactarea unui Statut al Demnitarului, similar Statutului Funcționarilor Publici,  în  care să fie prevăzute standardele de etică și integritate obligatorii pentru persoanele care își depun candidatura, ori sunt numite în funcții în urma procesului electoral.”