Un nou medicament antiviral oral anti- COVID este în faza finală de testare. Mulți au criticat concentrarea comunității farmaceutice și a liderilor politici pe finanțarea cercetării pentru realizarea de vaccinuri și vaccinare populației. Deși nu se poate nega necesitatea obținerii unor vaccinuri care par să fie soluția pentru revenirea la normalitate, este încă nevoie de medicamente pentru tratarea COVID.
Un medicament promițător care ar putea îmbunătăți lucrurile este Molnupiravirul, un antiviral experimental care se află în etapele finale ale testării la oameni, scrie publicația de specialitate The Conversation.
Cercetătorii care au dezvoltatt medicamentul speră că poate fi utilizat atât pentru tratarea, cât și pentru prevenirea COVID. Acesta poate fi administrat sub forma unei pastile, ceea ce înseamnă că oamenii nu vor avea nevoie de spitalizare.
Cum acționează Molnupiravirul
Acest medicament, Molnupiravirul, reduce capacitatea de replicare a SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID. Funcționează imitând unul dintre elementele constitutive ale materialului genetic al virusului. Când virusul se reproduce, construiește o nouă copie a ARN-ului său, iar medicamentul ajunge să fie încorporat în el.
Atunci când virusul se reproduce, Molnupiravirul determină acumularea de mutații în ARN-ul virusului, care cresc de fiecare dată când se reproduce explică cercetătorii.
Cât de bine funcționează Molnupiravirul
Până în prezent, studiu realizat a analizat efectele Molnupiravirului la 202 pacienți cu COVID (nespitalizați) care începuseră să aibă simptome. Participanții au primit Molnupiravir sau un placebo, cu diferite doze de antiviral testate.
Studiul a arătat că, după trei zile de tratament, SARS-CoV-2 a fost găsit semnificativ mai redus la participanții care luau 800 mg de Molnupiravir (2%) comparativ cu cei care au luat un placebo (17%).
În ziua a cincea, virusul nu a fost detectat la niciun participant care a primit 400 mg sau 800 mg de Molnupiravir, dar a fost depistat la 11% dintre cei care au luat placebo. Prin urmare, studiul sugerează că Molnupiravirul poate reduce și elimina SARS-CoV-2 la pacienții cu COVID ușor.
Acțiune terapeutică: Tratarea COVID, dar și scăderea șanselor de răspândire a virusului
Faptul că Molnupiravirul accelerează eliminarea virusului sugerează că acesta ar putea fi util nu doar pentru tratarea COVID, ci și pentru scăderea șanselor de răspândire.
Molnupiravir este în prezent evaluat și la pacienții spitalizați. Studiul vrea să afle dacă tratamentul cu Molnupiravir poate reduce timpul necesar pacienților cu COVID sever pentru a elimina virusul.
Faptul că este administrat pe cale orală îl poate face foarte util, deoarece ar deveni mai ușor de administrat în stadiile incipiente ale infecției, în afara spitalului. De asemenea, Molnupiravirul poate fi produs în cantități mari și nu necesită transport la temperaturi scăzute.
Pentru moment nu se știe când va fi acesta aprobat și va putea intra în producție de masă. Există și alte medicamente care s-au devedit eficiente în lupta împotriva virusului ucigaș.