Apa oxigenată. Utilizări și beneficii miraculoase.
Apa oxigenată, denumită şi peroxidul de hidrogen, este unicul germicid compus doar din apă și oxigen, fiind considerată cel mai sigur, natural şi eficient dezinfectant din lume. Apa oxigenată este un agent de curățare care poate fi folosit pentru igienă și pentru starea generală de sănătate.
Aceasta omoară microorganismele prin oxidarea acestora, ceea ce poate fi cel mai bine descris ca un proces de ardere controlată. Când peroxidul de hidrogen reacționează cu material organic, se descompune în oxigen și apă.
Foarte important. Se recomandă folosirea apei oxigenate de 3%, diluate, înainte de a fi folosită. Substanța concentrată are un efect mult mai puternic și poate irita pielea.
Iată 17 beneficii și utilizări uimitoare ale peroxidului de hidrogen, conform viataverdeviu.ro.
1. Înmoaie dopurile de ceară din urechi
Aceasta este o procedură des întâlnită în cabinetele ORL şi nu implică riscuri. Aşează-te culcat pe o parte, cu urechea în sus. Pune câteva picături de apă oxigenată la temperatura camerei în ureche şi aşteaptă 5-10 minute ca să îşi facă efectul, vei simţi cum apa oxigenată sfârâie. Pune un prosop la ureche şi întoarce-te pe cealaltă parte. Repetă procedura la fiecare ureche de câte ori este nevoie.
2. Imunitate
Corpul tău produce peroxid de hidrogen pentru a lupta cu infecțiile. Celulele albe ale sângelui, care au un rol foarte important în sistemul nostru imunitar, se numesc leucocite. O subclasă a leucocitelor numită neutrofile produce peroxid de hidrogen ca primă linie de apărare împotriva toxinelor, paraziților, bacteriilor, virusurilor și levurilor.
3. Baie de reîntinerire și detoxifiere
Utilizează circa 2 l de peroxid de hidrogen concentrat 3% într-o cadă plină cu apă caldă. Stai în apă pentru cel puțîn ½ oră, adăugând apă fierbinte pe cât este nevoie pentru a menține o temperatura confortabilă.
4. Ciuperca piciorului
Deși mai este nevoie de studii pentru a arăta că această soluție funcționează pentru oricine, apa oxigenată este un remediu casnic rapid care merită încercat. Pentru a ajuta la tratarea ciupercii piciorului, pulverizează o mixtură 50%/50% de peroxid de hidrogen și apă pe picior (în special pe degete) în fiecare seară și lasă să se usuce.
5. Apa oxigenată. Spălături
O soluţie preparată din 2 căpăcele de peroxid de hidrogen 3% şi apă distilată caldă, utilizată de două ori pe săptămâna, este eficientă pentru a trata chiar și infecțiile levurice cronice.
6. Infecții
Tamponează orice infecție sau tăietură cu apă oxigenată 3% pentru zece minute de câteva ori pe zi. Chiar și cangrena, care nu s-ar vindecă cu nici un fel de medicamente, poate fi tratata cu peroxid de hidrogen. Pune jumătate de flacon de peroxid în cadă pentru a scapă de furunculi, ciuperci sau alte infecții ale pielii.
7. Pastă de dinți
Utilizează bicarbonat de sodiu și adaugă suficientă apă oxigenată 3% pentru a forma o pastă. Îi poţi îmbunătăţi gustul folosind diverse uleiuri esenţiale sau o poţi îndulci cu stevia. Foloseşte-o o dată sau de doua ori pe săptămână pentru albirea dinţilor şi îndepărtarea tartrului.
8. Infecții ale sinusurilor
O lingură de apă oxigenată 3% adăugată la o cană de apă neclorată poate fi utilizată ca spray nazal. În funcție de gradul de afectare a sinusurilor, se poate ajusta cantitatea de peroxid utilizată.
9. Îngrijirea rănilor
Peroxidul 3% este utilizat medical pentru curățarea rănilor, înlăturarea țesuturilor moarte și ca agent de dezinfectare orală. Peroxidul stopează sângerarea capilarelor.
Unele surse recomandă înmuierea porţiunilor infectate sau tăieturilor pentru cinci-zece minute de câteva ori pe zi. Totuși spălarea și clătirea sunt suficiente.
Nu ar trebui să lași soluția pe țesut deschis pentru perioade extinse de timp întrucât, precum multe alte antiseptice oxidante, peroxidul provoacă vătămări ușoare țesutului la rănile deschise. De aceea este important să îl utilizați cu precauție.
10. Îngrijirea danturii
Mulți oameni nu realizează că peroxidul de hidrogen constituie o apă de gură foarte eficientă și ieftină. Utilizează H202 3%, adăugând puțină clorofilă lichidă pentru aromatizare, dacă dorești.
Ia un căpăcel de apă oxigenată (cel care vine odată cu flaconul) și ține-l în gură pentru 10 minute, apoi scuipă conținutul. Fă asta în fiecare zi şi nu vei mai avea afte, iar dintii vor fi mai albi. Aceste remediu funcţionează şi atunci când ai dureri mari de dinți și nu poți merge imediat la dentist, pentru că apa oxigenată ajută la reducerea durerii.
11. Infecții cu acarianul găinilor
Pacienții infectați cu micii acarieni relatează că peroxidul de oxigen distruge în mod eficient acarienii din pielea lor. Aceştia au pulverizat peroxidul pe piele, de câteva ori la rând (cu câteva minute pauză între aplicările soluției pulverizate) şi au avut rezultate uimitoare.
12. Curățarea dinților şi dezinfectarea periuţei de dinţi.
Poţi opta şi pentru varianta simplă, adică înmoi periuța în apă oxigenată 3% și periezi dinții. Pentru a dezinfecta periuţa de dinţi ţine-o în apă oxigenată pentru câteva minute. Astfel, germenii acumulaţi între peri vor fi distruşi.
13. Dureri de dinți
Peroxidul de hidrogen nu este un bun analgezic, totuși, ca agent antiviral, antibacterian și antifungic, este eficient în tratarea patogenilor ce cauzează infecțiile. Iată relatarea unui pacient: „Dentistul meu vroia să îmi extragă un dinte cu rădăcina cu tot, întrucât era inflamat și, în opinia ei, urma să moară. Am simțit oarece disconfort cauzat de asta, dar i-am spus că o să dau dintelui o șansă de vindecare. Am clătit gura cu peroxid de câteva ori pe zi, cât și cu ulei din nuca de cocos, o dată pe zi. Disconfortul a dispărut, și nu am mai avut probleme cu dintele.”
14. Albirea dinților
Utilizând peroxid de hidrogen 3% ca apă de gură pentru o anumită perioadă, dinţii încep să se albească. Poţi încerca acest remediu natural, deoarece produsele din comerţ îţi pot afecta smalţul dinţilor în timp.
15. Deschiderea la culoare a părului
Apa oxigenată este agent de albire și este utilizat pentru deschiderea la culoare a părului. Diluează peroxid 3% în apă (50%/50%), pulverizează soluția pe părul umed și piaptănă părul pentru ca soluția să se întindă uniform. Nu vei obţine o nuanță de blond cenușiu, ci nuanțe naturale mai deschise dacă părul tău este castaniu deschis sau blond cenușiu.
16. Dezinfectant pentru lentile de contact
Peroxidul de hidrogen este utilizat ca dezinfectant în soluția de curățat lentile de contact, datorită capacității lui de a descompune proteinele ce se acumulează pe lentilă datorită răspunsului imunitar al ochiului, rezultând un confort sporit pentru cei cu ochi sensibili.
17. Dezinfectant pentru diverse suprafeţe din bucătărie sau baie
Curăţă mesele sau suprafețele de lucru din bucătărie cu peroxid pentru a omorî germenii și a lăsa în urmă un miros proaspăt. Doar pune puțin peroxid pe cârpă cu care ștergi sau pulverizează.
Utilizează peroxidul pentru a curăţa sticla și oglinzile fără a lasă pete la uscare. Păstrează un flacon de spray cu 3% concentrație (nediluat) pentru a dezinfecta interiorul frigiderelor și cutiile de gustări ale copiilor.
După clătirea tocatorului de lemn, toarnă sau pulverizează peroxid (și apoi oțet) pe el pentru a omorî salmonella și alte bacterii.
Combinația de oțet și peroxid constituie un agent dezinfectant ieftin, eficient și non-toxic și se spune că este bun și pentru jucăriile animalelor de companie, cușți, colivii și alte dispozitive destinate acestora.