Lifestyle

Anunțul unui expert dă fiori reci omenirii. Ce urmează după pandemie

Anunțul unui expert dă fiori reci omenirii. Ce urmează după pandemie

Anunțul unui expert dă fiori reci omenirii. Ce urmează după pandemie. Dr. Tobias Welte, profesor de medicină pulmonară și membru al grupului de lucru COVID-19, a vorbit, printre altele, și despre un alt factor de risc.

Dr. Tobias Welte a declarat într-un interviu acordat pentru Europa Liberă că poate crește riscul unui nou val de pandemie când se instalează iarna. Specialistul german a avut dreptate. Omenirea s-a confruntat cu un nou val de pandemie.

După pandemie vine prăpădul? Virusul este încă acolo…

„Ei bine, virusul nu a dispărut în niciuna dintre țările europene, iar noi trăim într-o lume globală. Dacă deplasările vor fi permise și frontierele vor fi redeschise, virusul se va răspândi din nou. Estimarea mea este că va fi un al doilea val în toamnă, iar intensitatea celui de-al doilea val nu poate fi determinată. Nimeni nu știe”, declara medicul.

La întrebarea dacă cel de-al doilea val de pandemie ar putea fi mai rău decât primul val, Tobias a menționat că există posibilitatea de a avea conjugate două probleme: „să fie coronavirus și gripă sezonieră în același timp”.

„Nu cred că al doilea val va fi mai rău, dar există posibilitatea de a avea conjugate două probleme: să fie coronavirus și gripă sezonieră în același timp. Există însă posibilitatea de a preveni această situație. Așadar, ar trebui să începem vaccinarea – vaccinarea împotriva gripei, vaccinarea împotriva pneumoniei bacteriene, vaccinarea pneumococică – pentru a reduce riscul acestor infecții diferite în același timp”, mai spune Welte, citează Digi 24.

Ce se întâmplă când umiditatea este scăzută?

„Vremea rece și umiditatea scăzută sunt factori de risc. Cel de-al doilea factor de risc este reprezentat de timpul petrecut în interior. Deci, protecția aerosolilor și timpul de supraviețuire al aerosolilor este mai mare în camerele închise decât în exterior. Așadar, pe măsură ce stăm mai mult în camerele închise, cu cât aerul este mai rece și mai uscat, riscurile cresc”, mai spune germanul.

Pot exista mai mult de două valuri ale acestui coronavirus?  Welte spune că„ problema cu acest tip de virus este că nu știm niciodată ce se va întâmpla. Dacă o să apară o mutație a virusului, o modificare a virulenței, o modificare a proprietăților de transmitere. Nu este clar. Analizând unele dintre epidemiile de gripă, și aici avem cea mai mare experiență, putem observa că au circulat timp de trei ani.

„Gripa porcină a dispărut după trei ani de epidemie. Una dintre speranțe este, că, la fel, va disparea, la un moment dat, și pandemia de coronavirus. Sau vor apărea mutații ale virusului și va fi mai puțin periculos, cu o rată de mortalitate mai mică – va fi un virus care se va adapta sistemului uman.”, a încheiat Dr. Tobias Welte.