Inflația a luat-o razna, creșteri accelerate la mai multe produsele s-au înregistrat după ce prețul energiei a devenit de necontrolat. Energia electrică, gazele, benzina și motorina au impulsionat inflația, mulți români fiind speriați de ce se va întâmpla în iarna care ne bate la usă.
Din acest motiv, cei cu venituri mici se uită cu disperare la deciziile pe care ar trebui să le i-a actualul sau viitorul guvern în vederea veniturilor lor. Coaliția PNL, USP – PLUS, UDMR, deși au promis creșterea veniturilor mai multor categorii sociale, a tot evitat creșterile pentru pensii și alocații sociale.
Florin Cîţu a spus, după câștigarea alegerilor din PNL, în noua s-a calitate de președinte de partid, că intenționează ca de la 1 ianuarie pensii şi alocaţii vor crește. Mai mult, de la 1 ianuarie va fi crescut și salariul minim.
Premierul Cîțu își propune ca românii să se obişnuiască că de la 1 ianuarie, în fiecare an, veniturile să crească: pensii, alocaţii, salariul minim cresc de la 1 ianuarie.
”Nu vom mai folosi aceste creşteri ca instrument politic…” a spus Florin Cîțu
Creșterile pentru pensii, alocații vor fi peste 2%
Creșterile vor fi unele care vor ține cont de mai mulți factori și vor fi, mai mult ca sigur, peste 2%.
”Nu, n-o să fie cu 2%, o să fie… Întotdeauna va fi mai mult decât inflaţia, ţinem cont şi de creşterea economică, deci n-o să fie doar…” a spus Florin Cîțu. În privința salariului minim, acesta a adaugat: ”Pentru salariul minim, v-am spus că eu înclin spre 10% de la 1 ianuarie.”
Totuși, filozafia lui Florin Cîţu în ceea ce privește salariul este legată de eficiența muncii și nu de o creștere legislativă:
”Vedeţi, până la urmă, noi nu trebuie să creştem salariul minim… Aş vrea să ne uităm altfel aici, aş vrea să le dăm oamenilor motivaţia să aibă un salariu mai mare decât salariul minim, să negocieze să primească un salariu mai mare. Salariul minim este pentru cei care abia încep, abia au un loc de muncă, sunt la început în carieră, dar vreau să-i motivăm pe oameni şi de aceea ne gândim la aceste modificări de taxe, să-i motivăm pe oameni să dorească să muncească mai mult şi să aibă un salariu mai mare. De fapt, asta este ideea într-o economie liberală.”