În momentul de față, Guvernul României pregătește negocierile legate de Legea Pensiilor de la Bruxelles. Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii a transmis faptul că oficialii au în vedere majorarea veniturilor seniorilor de anul viitor. De asemenea, și actualul ministru al Muncii, Simona Bucura- Oprescu promite majorări, însă nu foarte curând.
Aceasta a spus că pensiile vor crește în cursul anului viitor, în cazul în care noua lege a pensiilor va fi gata până la data de 1 ianuarie 2024. În acel moment, veniturile seniorilor vor crește în conformitate cu noua lege.
Cresc pensiile, dar nu curând
„Vom avea anul viitor cu siguranță o creștere a pensiilor, dar momentul la care se va face această creștere depinde de momentul la care vom avea finalizat noul proiect cu privire la pensiile din sistemul public. Este foarte important ca toți românii să știe că în acest moment lucrăm la legea pensiilor. În cazul în care vom avea noua lege a pensiilor aplicabilă de la 1 ianuarie 2024, ne vom supune reglementărilor noii legi a pensiilor”, a declarat ministrul Muncii.
Aceasta a transmis, de asemenea, că în cazul se va merge în continuare pe cadrul legislativ care este în momentul actual, se va respecta formula elvețiană, care înseamnă inflație plus jumătate din câștigul salarial mediu brut.
„Una dintre măsurile pe care intenționăm să le luăm în noua lege a pensiilor este aceea de a face indexarea în martie, astfel încât să avem datele de la Institutul Național de Statistică și să ținem cont de datele anului anterior“, a continuat Simona Bucura-Oprescu.
Se preconizează faptul că pensia minimă ar ajunge la 1.350 de lei de la 1.125 de lei, conform romaniatv.net. De asemenea, punctul de pensie ar ajunge la 2.142 de lei de la 1.785 de lei.
1 ianuarie nu este „data majorărilor”
Președintele Casei de Pensii a transmis faptul că indexarea pensiilor de la începutul anului viitor ar trebuie să acopere atât inflația, cât și creșterea salariului mediu brut.
„Este clar prevăzut în lege mecanismul de indexare de 100% din rata inflației și de 50% din creșterea salariului mediu brut care trebuie corelată și cu necesitățile din sistem pentru a le diminua realist. Trebuie să facem o indexare însă este prematur să discutăm de 1 ianuarie 2024, dar mecanismul este clar și trebuie să transpunem în actuala lege ce v-am spus ca să fie acoperită inflația și creșterea”, a spus Daniel Baciu despre veniturile seniorilor României.
Conform unor surse guvernamentale, oficialii României au în vedere o majorare de 16,4% a pensiilor românilor. Totuși, fosta șefă a Casei de Pensii, Dorina Pârcălabu, a spus că în anul 2022 se vorbește despre o creștere negativă, astfel nu mai poate aduce o influență.
„Plecăm de la lege, de la 1 ianuarie, Guvernul nu va face rabat, la 1 ianuarie se cunoaște inflația pentru 2022, ori inflația comunicată de INS e de 13,8%, dacă nu mă înșel. Aici, ar trebui să se adauge ceva pentru majorarea salariului mediu, dar în 2022 a fost vorba de creștere negativă, deci nu mai poate aduce influentă. În aceste condiții, tot ce poate identifica Guvernul mai mult de 13,8% e de salutat și apreciat efortul. Este posibil să se fi luat în discuție că trebuie crescute pensiile mici ca măsură de ajutorare socială. Dacă vorbim de pensii pe contributivitate, nu poate avea loc discuție de indexare diferită față de pensiile mari, pentru că nu este corect”, a transmis Dorina Pârcălabu.