Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, a făcut declarații în exclusivitate. Astfel, el a împărtășit cu presa informații privitoare la o platformă de inovare și transmitere a informației din domeniul tehnologiei.
Ministrul a obținut o finanțare de 50 de milioane de euro pentru acest proiect, deși nu a menționat specific care a fost organizația finanțatoare:
„Vă spun o informaţie în premieră – o mai ştiu încă trei oameni şi premierul României: am reuşit să găsesc o finanţare de 50 de milioane de euro printr-o altă instituţie, am pus la masă toate institutele care ţin de Ministerul Cercetării, am pus la masă o primărie de lângă Bucureşti, Consiliul Judeţean Ilfov şi alţi parteneri privaţi, am luat vreo 30 de hectare publice şi acolo vom face primul centru de inovare, pentru că acolo sunt şi institutele de cercetare pe zonă de laser, pe zonă de nucleară. Am bătut palma să facem prima platformă de inovare şi transfer tehnologic din istoria României“, a transmis oficialul, în cadrul unui seminar ținut la Camera de Comerț și Industrie din Bistrița-Năsăud.
Planuri mari, cu puteri tehnologice internaționale
Tot în cadrul acestui seminar, guvernantul a făcut referire la mai multe relații internaționale de transfer tehnologic pe care a reușit să le stabilească. În afară de legăturile cu Bruxelles-ul, Bogdan Ivan a adus în discuție și Taiwanul, care este de asemenea un lider în domeniul inovării tehnologice.
Invitația de a gândi mare
Bogdan Ivan a făcut de asemenea referire la mai multe proiecte care se pot realiza în colaborare cu Taiwanul și instituțiile europene și care for fi facilitate de implementarea platformei care reprezintă o premieră pentru România.
Din punctul de vedere al ministrului, esențiali in această serie de noi proiecte sunt microconductorii: „Trebuie să gândim mare, din punctul meu de vedere: microconductori. Am avut nişte discuţii foarte bune cu cei din Taiwan, care fabrică conductori. Am avut discuţii cu cei de la Bruxelles şi cu Ministerul Economiei. O să avem vreo 600 de milioane de euro care pot să fie folosite pe partea de microconductori în România, Taiwanul vine cu tehnologia”, a spus Bogdan Ivan.
Deocamdată, nu sunt cunoscute multe detalii despre platformă, însă ce știm cu siguranță este că ea va fi acționată de undeva din apropierea Bucureștiului, din zona metropolitană a Capitalei, conform informațiilor care au fost transmise de România TV.
În afara interesului acordat avansului tehnologic, celelalte ministere au semnat proiecte pentru a digitaliza instituții ale României. De asemenea, în cazul în care jaloanele PNRR vor fi atinse, ar putea fi obținute noi surse de finanțare nerambursabile.