Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a vorbit despre modul în care se desfășoară cursurie în format fizic. Acesta susține că, până acum, activitatea se desfășoară în parametri normali, iar în școli nu sunt focare.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a spus că distanțarea minimă nu se respectă în mijloacele de transport în comun, iar pericolul mai mare pentru elevi este acolo, nu la școală.
„Distanţarea minimă recomandată, puternic recomandată, e de un metru. Am precizat în ordin că acolo unde nu e posibil, să se facă eforturi pentru a se îndeplin această măsură. Mai degrabă sunt probleme cu distanţarea în mijloacele de transport. Sunt şcoli care trebuiau deschise dar nu s-a putut din cauza infrastructurii, iar acestea desfăşoară cursurile online. Acordul nu va fi oblicatoriu în ceea ce priveşte testarea în şcoli.
”Nevoia de cabinete medicale şcolare e foarte mare”
Începând din această dimineaţă, orice elev care prezintă simptome, va primi acel formular, care va fi transmis părinţilor pentru a-l completa. Peste 17% dintre şcoli au prevăzute cabinete medicale unde s-ar putea face testele, iar în restul testarea se va face prin DSP, doar cu acordul părinţilor. Teste rapide au ajuns la DSP şi în şcolile unde au cabinet medical. E o problemă cronică, nevoia de cabinete medicale şcolare e foarte mare, mai ales având în vedere situaţia în care ne aflăm.
”Cu toţii am stabilit ca şcoala să fie deschisă după 8 februarie”
Nu au fost divergenţe, au fost puncte de vedere justificate. Dar de la puncte de vedere care au fost armonizate perfect, atât în şedinţele din 2 şi 3 februarie. Cu toţii am stabilit ca şcoala să fie deschisă după 8 februarie. Revenirea la normalitatea a constituit primul punct pentru redeschiderea şcolii. S-a pierdut mult prin şcoala online. Recuperarea se poate face doar prin cursuri fizice. Nu poţi recupera tot în online, ceea ce ai pierdut în online.
”Orice problemă identificată va fi soluţionată”
Personalul de învăţământ şi-au declarat disponibilitatea de vaccinare. Important e ca statul, de îndată ce factorul limitativ (numărul dozelor de vaccin), învăţământul are şi el prioritate. Situaţia se va regla când trendul va fi normal. Aş vrea să spun că teoretic, azi, se pot prezenta peste 2 milioane de elevi, potrivit scenariilor. Nu am indentificat probleme în şcolile unde am fost până acum. Orice problemă identificată va fi soluţionată cât mai repede posibil. Sunt convins că şcolile, nu vor deveni focare nici în România.”, a spus Cîmpeanu, informează Antena 3.