Începând cu data de 1 ianuarie 2007, data aderării României la Uniunea Europeană, România aplică prevederile regulamentelor europene în domeniul muncii și securității sociale.
Anunț important pentru români: care este diferența între pensia comunitară și cea națională
Ambasada României în Italia informeză conaționalii despre diferența între pensia comunitară și cea națională. Același anunț l-a făcut și Ambasada României din Spania.
- Se presupune că ați lucrat atât în România, cât și Spania sau în alte state membre ale #UE, iar pentru calcularea pensiei vor fi luate în calcul, prin totalizare, toate perioadele de asigurare realizate în aceste țări.
- Se presupune că ați lucrat numai în statul care vă plătește pensia (în cazul de față, în România).
La momentul îndeplinirii condițiilor de #pensionare, în cazul persoanelor stabilite în Spania, de exemplu, trebuie să aveți în vedere următoarele aspecte:
Cererea de acordare a drepturilor de #pensie trebuie depusă la instituția de asigurări sociale spaniolă, care va întreprinde toate demersurile necesare pe lângă instituția din România unde a fost asigurat solicitantul în vederea certificării reciproce a perioadelor de asigurare, nefiind necesară deplasarea acestuia în țară.
Informațiile sunt publicate pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei din Spania.
Important: Drepturile de pensie se calculează proporțional cu perioadele de cotizare realizate în fiecare stat implicat, după caz.
Instituțiile competente ale statelor membre implicate își comunică, prin intermediul formularelor standard de legătură, toate informațiile necesare. Ulterior, acestea vor emite decizii proprii privind admiterea sau respingerea cererii de pensionare, conform legislației naționale, decizii pe care le vor comunica persoanei interesate și/sau celeilalte/celorlalte instituții competente.
Rezultat: după calcularea pensiei comunitare, aceasta se compară cu pensia națională și se acordă pensia stabilită în cuantum mai avantajos.
În România, cadrul legal în domeniul pensiilor este reprezentat, în prezent, de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, în vigoare de la data de 1 ianuarie 2011.
În perioada de tranziție către schimbul electronic de date, comunicarea între organismul de legătura și instituțiile competente din România în materie de pensii cu cele ale altor state este asigurată prin intermediul formularelor europene de legătură.
Foto: EVZ