Anunț extrem de important făcut de Premierul Florin Cîțu, după ședința CNCAV, la care au participat membrii comitetului alături de reprezentanţii instituţiilor implicate în campania naţională de vaccinare împotriva COVID – Ministerul Sănatăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Institutul Naţional de Sănătate Publică. Șeful Guvernului a anunțat că, începând cu 28 septembrie, înceape vaccinarea cu doza a treia.
În plin val 4 de coronavirus, Florin Cîţu a anunţat în urmă cu puțin timp că s-a luat decizia ca, începând cu data de 28 septembrie, să înceapă administrarea celei de-a treia doze, cu oricare dintre vaccinurile Pfizer BioNTech, Moderna şi Astra Zeneca, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua.
„Astăzi a avut loc şedinţa CNCAV, la care au participat membrii comitetului alături de reprezentanţii instituţiilor implicate în campania naţională de vaccinare împotriva COVID – Ministerul Sănatăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Institutul Naţional de Sănătate Publică – şi am luat decizia ca începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de şase luni de la administrarea dozei a doua – cu oricare dintre vaccinurile Pfizer/BioNtech, Moderna/Oxford, AstraZeneca -, să înceapă doza a treia. Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN-mesager, indiferent de schema iniţială. Şi avem mai multe exemple; dacă doriţi detalii, o să vi le dau.
Şi tot pentru că în spaţiul public am văzut mai multe informaţii, aş vrea să clarificăm câteva lucruri despre achiziţia de vaccinuri. În primul rând, strategia Comisiei Europene a fost să negocieze în numele statelor – mare atenţie: în numele statelor membre – cu mai multe companii producătoare de vaccinuri şi să prefinanţeze în parte contractele prin fondurile instrumentului de sprijin de urgenţă.
Deci Comisia Europeană a negociat în numele statelor şi a prefinanţat. Vaccinul a fost contractat în condiţiile în care autorizarea, eficacitatea şi capacitatea de producţie erau încă incerte. Ştiţi foarte bine că erau deja semnate contracte, dar nu ştiam care dintre vaccinuri va putea fi folosit şi când. Era nevoie de acces la cât mai multe doze şi într-un timp cât mai scurt, motiv pentru care Comisia Europeană şi statele membre şi-au asumat contractarea unui număr mai mare de doze decât necesarul pentru populaţia blocului comunitar.
În momentul de faţă, din toate contractele negociate, Comisia Europeană a asigurat accesul statelor membre la un număr de – şi aş vrea să fiţi foarte atenţi – 4,4 miliarde de doze de vaccin până în anul 2023, adică de zece ori mai multe doze decât populaţia UE; asta, ca să fie foarte clar.
România, în baza negocierilor făcute de Comisia Europeană şi a acordurilor semnate cu producătorii de vaccinuri, poate accesa aproximativ 4,3% din numărul de doze autorizat la nivelul UE; este cotă-parte. Acest procent reprezintă proporţia populaţiei României raportată la populaţia UE, plus spaţiul economic european. Toate ţările UE accesează vaccinul pro-rata – procent raport la populaţie – din contractele încheiate de Comisia Europeană.
Şi am mai multe informaţii aici, dar aş vrea să vă mai dau, pentru că am văzut că foşti miniştri ai sănătăţii vin cu tot felul de dezinformări în spaţiul public: aş vrea să vă spun că, pentru a face o comandă, cel care semnează în numele României este ministrul sănătăţii”, potrivit RRA.