Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a transmis un comunicat important destinat celor 2,5 milioane de români beneficiari ai cardurilor sociale, acordând o atenție specială pensionarilor.
Autoritățile au oficializat încheierea procesului de sprijin pentru România. După finalizarea listelor de beneficiari ai cardurilor destinate cumpărăturilor de alimente de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).
Într-o veste îmbucurătoare pentru cei 2,5 milioane de români, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, împreună cu Casa Națională de Pensii Publice, entități aflate sub coordonarea și, respectiv, în subordinea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, au furnizat un raport detaliat către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene referitor la beneficiarii cardurilor sociale destinate achiziționării de alimente.
Cine primește cardurile sociale?
De acest ajutor vor beneficia:
– 614.358 persoane, adulți și copii, încadrate în grad de handicap grav, accentuat și mediu;
– 13.098 familii cu cel puțin 2 copii în întreținere;
– 3.130 familii monoparentale;
– 192.398 familii beneficiare de ajutor de incluziune;
– 1.714.246 de pensionari;
– 528 de persoane fără adăpost.
„Din acest an, Guvernul României a decis majorarea la 2.000 de lei a nivelului maxim al veniturilor pentru care sunt acordate tichetele sociale.
În următoarea perioadă, cele 2.537.758 de carduri active vor fi alimentate cu câte 250 de lei. Cardurile pot fi utilizate pentru alimente sau pentru mese calde. În anul 2024, aceste carduri vor fi alimentate de șase ori: în februarie, aprilie, iunie, august, octombrie și decembrie”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.
Criterii de eligibilitate
Cei care beneficiază de sprijinul oferit de Guvernul României prin intermediul cardurilor sociale includ:
– persoanele – copii şi adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
– familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
– persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Un serviciu de call center dedicat informațiilor referitoare la tichetele sociale poate fi accesat apelând numărul 031.9268. Acest serviciu este disponibil în intervalul de timp de luni până vineri, între orele 10:00 și 14:00, conform mediflux.ro.