Actual

Anumiți români trebuie să restituie 1.450 de lei către stat! Vezi dacă ești pe lista datornicilor

Datornici, sursa foto profit.ro datoriilor
sursa foto profit.ro

Anumite acțiuni care nu sunt în interesul locuitorilor și care provoacă multă neliniște sunt luate în calcul de către Guvern, asta în contextul unui deficit bugetar excepțional de mare și al necesității ca autoritățile să diminueze cât mai mult cheltuielile.

În ciuda deficitului financiar, autoritățile guvernamentale continuă să ofere avantaje precum bonuri sau tichete pentru anumite cheltuieli sau recompense. Dar, având în vedere că guvernul ia în considerare o măsură care ar afecta în mod semnificativ lucrătorii bugetari, se pare că aceste beneficii vor fi eliminate.

Cine trebuie să returneze banii

Bugetarii au primit din nou renumitele vouchere de vacanță, pe care le pot folosi pentru a-și lua o vacanță într-o locație sau stațiune din țară. Acest lucru indică faptul că statul plătește cheltuielile de cazare. Personalul bugetar trebuie să facă față unei noi implementări ca urmare a suspendării creșterilor salariale și a înghețării angajărilor de către stat. Angajații care lucrează în sectorul public și care primesc vouchere de vacanță trebuie să returneze astfel banii în fondul general al statului.

Valoarea acestor vouchere de vacanță este de 1.450 de lei și, spre deosebire de anii trecuți, românii vor trebui să le restituie. Ministerul Educației a emis un ordin de ministru prin care cere returnarea banilor obținuți prin intermediul voucherelor de vacanță. Voucherele de vacanță se acordă pentru lunile ianuarie-decembrie ale anului în curs. Ca urmare, conform cerințelor Ordinului ministerial, dacă un angajat din domeniul educației este concediat și a folosit aceste vouchere, acesta este obligat să restituie statului suma plătită din valoarea totală a acestor stimulente.

Este vizat mediul universitar

Acest regulament se aplică în mod specific instructorilor universitari sau instructorilor suplinitori care au contracte de muncă pe perioadă determinată. De exemplu, dacă un profesor părăsește școala în septembrie și a folosit toate voucherele de vacanță, acesta va trebui să returneze suma pentru lunile septembrie-decembrie.

„ La sfârşitul perioadei de valabilitate a suportului electronic pe care au fost alimentate voucherele de vacanţă sau la data încetării raporturilor de muncă, beneficiarul are obligaţia de a restitui angajatorului suportul electronic, iar acesta, la rândul lui, va restitui suportul electronic unităţii emitente.” se arată în cadrul Ordinului de Ministru.

Banii trebuie restituiți în maximum 60 de zile dacă contractul de muncă al unui profesor este reziliat și acesta și-a folosit deja toate zilele de vacanță din anul în curs.

„În cazul în care beneficiarul a utilizat în totalitate sau în parte voucherele de vacanţă alimentate electronic, iar ulterior intervine o cauză de restituire, acesta va restitui angajatorului contravaloarea voucherelor de vacanţă necuvenite utilizate, în termen de 60 de zile de la producerea cauzei care determină restituirea.”, arată Ordinul de ministru, conform MediaFlux .