Social

Anumite sporuri nu vor fi luate în cosiderare la recalcularea pensiilor! Câți bani pierd seniorii

500 de lei datoria publica (sursă foto: Ziarul de Muscel) datoriile
sursa foto: arhiva companiei

Recent, pensionarii din România au beneficiat de o ajustare a veniturilor în funcție de rata inflației, traducându-se printr-o creștere a pensiilor cu 13,8%. Aceștia așteaptă recalcularea promisă de Guvern, care ar urma să genereze o majorare semnificativă a veniturilor lunare. Printre vârstnici există preocupări cu privire la disponibilitatea fondurilor bugetare necesare pentru implementarea creșterii promise. Pensionarii din România se confruntă cu amenințarea unei diminuări a veniturilor lunare cu sume semnificative, deoarece anumite sporuri permanente nu au fost luate în calcul în procesul de recalculare a pensiilor.

„Au fost bugetați banii pentru recalcularea pensiilor pentru anul 2024. Luna septembrie este luna mult așteptată de pensionari și cu certitudine acest lucru se va întâmpla. Respectiv, dacă deciziile de recalculare sunt întocmite de Ministerul Muncii, și sunt convins că acest termen va fi respectat, atunci în luna septembrie se face dreptate în sistemul de pensii”, a afirmat Marcel Boloș.

Anumite sporuri nu vor fi luate în cosiderare la recalcularea pensiilor

,,În luna septembrie 2023, prin asumarea Guvernului, a fost aprobată Legea 296 despre măsurile fiscal bugetare. Atunci am încercat să eliminăm o parte din facilitățile fiscale și să introducem reguli noi în privința fiscalității. Tocmai pentru a putea ajunge în această situație în care să putem bugeta banii pentru pensiile românilor. Odată un drept intrat în plată, nu se pune problema să nu fie achitat. Trebuie să găsim soluțiile pentru ca aceste plăți ale pensiilor să poată fi efectuate”, a mai spus ministrul.

Pensionarii din România se confruntă cu amenințarea unei diminuări a veniturilor lunare cu sume semnificative, deoarece anumite sporuri permanente nu au fost luate în calcul în procesul de recalculare a pensiilor. Marius Budăi, fostul ministru al muncii, a atras atenția că această situație derivă din necesitatea ca pensionarii să poată furniza dovezi clare cu privire la existența sporurilor de caracter nepermanent sau a primelor, altfel acestea nu vor fi incluse în recalcularea pensiilor.

Complexitatea problemei constă în dificultatea pensionarilor de a obține documentele justificative pentru diversele sporuri, cum ar fi cele acordate pentru performanța în muncă sau orele suplimentare. Obținerea acestor documente necesită, uneori, deplasarea la locurile lor de muncă anterioare, ceea ce poate fi problematic, având în vedere că unele companii sau fabrici nu mai există în prezent, iar altele nu au înregistrat contribuții pentru prime și sporuri.

Ce probleme vor avea seniorii

,,Au fost sporuri care nu au fost cu caracter permanent. Nu făceau parte din Anexa 15 și care nu făceau parte din legea 263. Nu erau cu caracter permanent și nu erau luate in calcul, dar acele adeverințe sunt depuse acolo.

Majoritatea cetățenilor, cred că în proporție covârșitoare de 99%, au depus documentele de acord global. Doar dacă cineva știe că nu a depus la dosar documentul de acord global, a lucrat în acord global și are documentul, trebuie să meargă din proprie inițiativă să le depună.

Este foarte important că vom face acea calculare pentru toți cetățenii, cu toate documentele care sunt. Și după vom intra în etapa a doua. Cu acele sporuri cu caracter nepermanent, unde putem introduce și acordul global care nu a fost luat în calcul. Deci lucrurile curg de la sine, oamenii nu vor fi nevoiți să se deplaseze la Casele de Pensii. Să îi purtăm pe drumuri degeaba”, a spus fostul Ministru al Muncii, Marius Budăi, conform antena3.ro.