Social

Anul școlar începe cu reguli noi. Numărul cazurilor noi de infectare, aproape dublu față de 2020

Anul școlar începe cu reguli noi. Numărul cazurilor noi de infectare, aproape dublu față de 2020

Școlile își deschid astăzi din nou porțile, în plină ascensiune a celui de al patrulea val al epidemiei de coronavirus. Este pentru cel de al doilea an în care copiii și adolescenții încep anul de învățământ în condiții de pandemie.

Numărul cazurilor noi de infectare înregistrate zilnic este aproape dublu față de 2020. Cei mai mulți dintre elevi vor intra fizic în sălile de clasă, însă sunt și circa 7.000 care vor face cursurile online, din cauza numărului mare de îmbolnăviri înregistrate în localitățile lor sau pentru că nu le-au fost reparate școlile.

Purtarea măștii de protecție va fi obligatorie în clase, iar ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a dat asigurări că toate unitățile de învățământ dau materiale de dezinfecție și igienă.

Sorin Cîmpeanu: În absolut toate școlile din România vor fi măști disponibile pentru acei care nu fac apel la măștile textile, pentru acei elevi care și le uită, care și le deteriorează, deci toate aceste situații vor putea fi acoperite de către școli. Erau 256 de școli în care nu existau spații de izolare, au rămas puțin peste 200, marea majoritate, peste 90%, în mediul rural. Se va putea rezolva cu ajutorul autorităților locale.

Masca va trebui purtată și la festivitățile de astăzi, iar autoritățile le-au recomandat părinților și bunicilor să evite să vină cu copiii la școală sau să fie prezent un singur adult, pentru a nu se crea aglomerație.

Fără manuale pe bănci

Elevii de clasa a noua vor începe anul școlar fără manuale pe bănci. Potrivit RRA, Ministerul Educației a publicat la începutul lunii o colecție de materiale pentru profesori, despre ce și cum să le predea acestora.

Președintele Consiliului Național al Elevilor, Silviu Morcan, spune că mii de liceeni de clasa a IX-a vor fi nevoiţi să învețe după aceleași conținuturi ca și ultimele generații, deşi parcursul lor educațional a fost modificat substanțial. El îi cere minisului Sorin Cîmpeanu să accelereze procesul de elaborare a noilor planuri-cadru.

Silviu Morcan: Ministerul are datoria de a asigura că aceşti elevi nu vor fi o generație care să aibă un parcurs educaţional întrerupt, ci unul continuu şi care să vină cumva în completarea a ceea ce au făcut şi până acum.

Lista de manuale este, într-adevăr, una sistemică, din păcate, şi aici ne referim inclusiv la acest parcurs greoi de licitaţie a manualelor, pentru că ştim că există foarte multe edituri, există foarte multe proceduri interne la nivelul Ministerului Educaţiei şi de foarte multe ori se întâmplă ca atunci când începe şcoala aceste lucruri să nu fie pregătite.