Actual

Anul școlar 2023-2024 a început. Când va fi prima vacanță pentru elevi

400.000 de elevi, Sursa foto GdS
Sursa foto GdS

Astăzi, au început aproximativ 2.700.000 de elevi și preșcolari noul an școlar 2023-2024. Acest an școlar a început pe data de 11 septembrie. Aceasta se va încheia 21 iunie 2024.

Data de finalizare a studiilor  pentru clasele a XII-a și a XIII-a seral este 7 iunie 2024. Cei ce sunt clasa a VIII-a vor finaliza cursurile la data de 14 iunie 2024. Cei din urmă menționați anul școlar va avea 35 de săptămâni.

Când urmează prima vacanță din acest an școlar?

Trebuie transmis faptul că cei ce sunt la liceu pe filieră tehnologică, dar și cei din clasele din învățământul profesionalul vor merge la școală 37 de săptămâni. Pentru aceștia cursurile se vor încheia la data de 28 iunie 2024.

Anul școlar este structurat în 5 module. Între aceste module, elevii se vor bucura și de zile libere. Prima vacanță din acest an va începe la data de 28 octombrie 2023 și se va încheia duminică, pe 5 noiembrie 2023.

De asemenea, pe data de 5 octombrie nu se vor face cursuri. Această zi este Ziua Internațională a Educației. Totodată, nici în zilele în care sunt sărbători legale prevăzute de lege, elevii vor rămâne acasă, conform agerpres.ro.

„Școala altfel” și „Școala verde” se vor desfășura în perioada 11 septembrie 2023 și 26 aprilie 2024. Fiecare săptămână de acest tip trebuie să aibă 5 zile consecutive la decizia școlii. De asemenea, trebuie transmis faptul că cele două săptămâni trebuie să aibă loc în module diferite.

Noua varianta a coronavirusului, problema specialiștilor

Există și îngrijorări medicale legate de acest început școlar. Adrian Marinescu, directorul medical din cadrul Institutului „Matei Balș”, a transmis faptul numărul de infecții cu noul coronovirus ar putea crește. Se recomandă respectarea tuturor regulilor de igienă. De asemenea, în situația în care copiii au simptome specifice nu trebuie aduși la școală.

„Începerea şcolilor, faptul că oamenii vin din concediu şi au o interacţiune mai mare şi rişti să crească numărul de infecţii, mai ales că va veni sezonul rece la un moment dat şi nu vom avea doar COVID, vom avea virusurile gripale, toate virusuri cu transmitere pe cale respiratorie. Nu contează ce fac în prima zi, contează toată perioada în care cei mici vor fi în colectivitate. Aici discutăm despre regulile de igienă, inclusiv spălatul mâinilor cu apă şi săpun. Este foarte important ca atunci când cel mic are o simptomatologie acută să nu fie adus în colectivitate. Dacă totuşi este deja acolo, să fie izolat cât se poate de repede, pentru că există riscul unor focare”, a declarat Adrian Marinescu.

Medicul a spus c în momentul în care copii au simptome mai puternice, se va lua legătura cu un medic. În acest fel, copilul va putea fi monitorizat corect. Acesta a mai spus că aceste focare de noul coronavirus trebuie oprite la timp, pentru a se menține totul cât mai echilibrat.

„Foarte important – în momentul în care vorbim de sezonul rece ar trebui să ne pregătim de această dată în mod corect cu vaccinare antigripală. Ar trebui să fie făcută undeva în octombrie, în aşa fel încât sezonul de gripă care va urma din noiembrie să fie menţinut sub control”, a continuat directorul medical din cadrul Institutului „Matei Balș”.