Un nou episod despre un subiect din 1929, care se pliază, într-un anume fel, pe istoria contemporană. De-a lungul timpului, presa scrisă a consemnat cele mai interesante evenimente și tot felul de fapte diverse ce se întâmplau în țară. Guvernul și politicienii nu erau nici ei iertați de critică. O radiografie a vremurilor pe care azi o găsim în colecțiile ziarelor și revistelor arhivate. Memoria presei scrie va conta pentru orice generație.
Anglia şi intervenţia puterilor în China
Ziarul Dimineața, decembrie 1929
LONDRA, 29. — D. Henderson, ministru de externe, a avut eri o lungă întrevedere cu ambasadorul american Dawes.
Ambasadorul american s’a informat dacă guvernul englez este gata să participe, împreună cu America şi Japonia, la o intervenţie amicală în conflictul ruso-chinez.
D. Henderson s’a declarat in principiu gata la acest demers, dar a accentuat că Japonia a avut până acum o atitudine espectativă și guvernul englez n’ar vrea să meargă mai departe în intervenția sa decât Japonia.
Această ţară pare a considera că tratativele directe dintre China şi Rusia ar fi soluţia cea mai favorabilă pentru rezolvirea conflictului.
Demonstraţia aviaţiei sovietice în China
LONDRA, 29. — După ştiri sosite aci, cartierul general chinez din Harpin a fost bombardat cu avioane ruseşti.
Mai târziu alt avion militar rus a evoluat deasupra Harpin-ului dar fără a mai arunca bombe.
Se crede că este vorba de o acţiune a Sovietelor făcuta cu scopul de a speria pe chinezi.
Conflictul ruso-chinez
BERLIN, 30 (Rador). — Din Moscova se anunţă: Guvernul sovietic a înştiinţat telegrafic pe generalul Bluecher, comandantul suprem al armatei din extremul orient, să oprească înaintarea trupelor ruseşti asupra oraşului Charbin. Trupele ruseşti vor rămâne însă pe teritoriul chinez până când se va stabili o înţelegere între China şi Rusia în privinţa administrării liniei ferate orientale.