Cancelarul german Angela Merkel, întrebată despre disputa UE cu Polonia cu privire la statul de drept, a declarat, vineri, că Uniunea Europeană ar trebui să-şi rezolve divergenţele mai degrabă prin discuţii între parteneri, decât prin decizii judecătoreşti, relatează Reuters.
„Noi toţi suntem state membre ale Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că avem datoria să încercăm întotdeauna să găsim un compromis, fără a renunţa la principiile noastre, desigur”, a afirmat Merkel în faţa presei după întâlnirea cu premierul belgian Alexander De Croo la Bruxelles.
„Cred că este timpul să discutăm mai în profunzime cu guvernul polonez asupra modului în care să depăşim problemele”, a spus ea.”Desigur, este corect ca din când în când cazurile să fie rezolvate de Curtea Europeană de Justiţie” (CJUE), consideră cancelarul german.
Însă Merkel, care îşi va părăsi funcţia după ce se va fi format noua coaliţie germană după alegerile din septembrie, a precizat că este îngrijorată de numărul dosarelor care se află în prezent în faţa CJUE.
Viitorul guvern din Germania va fi proeuropean
Viitorul guvern din Germania va fi proeuropean, ceea ce va reprezenta un mesaj important pentru alte ţări membre ale UE, a afirmat Angela Merkel.
Acest viitor guvern „ştie ce vrea Europa să spună pentru pace şi libertate”, a asigurat ea, după anunţul privind ajungerea la un acord preliminar între social-democraţi (SPD), Verzi şi Liber-Democraţi (FDP) asupra viitoarei coaliţii guvernamentale germane.
Liderul social-democraților de centru-stânga (SPD) germani, Olaf Scholz, a făcut vineri un pas major spre succesiunea Angelei Merkel în funcția de cancelar, anunțând că el și liderii a două partide mai mici au hotărât să treacă la discuții formale de coaliție. Social-democrații, care au ieșit pe primul loc la alegerile de luna trecută, Verzii și Democrații Liberi (FDP), au declarat că discuțiile informale au fost constructive și le-au permis să stabilească o agendă pentru negocieri mai formale.
În același timp UE se confruntă cu puternice tensiuni, în special cu privire la respectarea statului de drept de către Polonia şi Ungaria, notează agenţia de presă.