Cadou de sfârșit de ani pentru angajații de la frontiera Republicii Moldova – 49 de mașini, dintre care și exemplare de producție românească.
Angajații de la frontieră moldoveni au primit 49 de mașini noi dintre care 16 autoturisme Dacia Duster și 3 exemplare Dacia Logan
În cursul zilei de vineri, 30 decembrie 2022, angajații Direcțiilor regionale s-au prezentat la sediul central al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova pentru a primi, în dotarea subdiviziunilor, mijloacele de transport recent donate de partenerii de dezvoltare, dar și achiziționate în cadrul unor proiecte de asistență.
Un număr de 30 de automobile de model Toyota Hilux Pick-up, 16 autoturisme de model Dacia Duster și 3 mașini – Dacia Logan, va suplini deficitul de autospeciale existent în mai multe sectoare ale Poliției de Frontieră, totodată, va înlocui și o parte din transportul uzat și în incapacitate de folosit în serviciu.
Aceste mașini noi au caracteristici tehnice performante, iar dotarea acestora la standarde de ultimă generație va permite angajaților Poliției de Frontieră efectuarea patrulărilor în zone vulnerabile și în teren greu accesibil.
Și tot vineri, a fost transmis Centrului de Excelență în Securitatea Frontieră un simulator de instruire pentru viitori operatori ai aparatele de zbor fără pilot. În acest sens a avut loc o demonstrație de pilotare a unei drone cu aripă fixă.
Oficialii din Republica Moldova depun eforturi pentru dezvoltarea Poliției de Frontieră, în sensul asigurării și aplicării unui sistem modern de control și supraveghere la frontieră. Iar, susținerea constantă din partea partenerilor contribuie esențial în îmbunătățirea tuturor proceselor de activitate frontalieră, inclusiv creşterea gradului de siguranţă în misiunile de serviciu pentru poliţiştii de frontieră, se arată într-un comunicat transmis Infoactual.
Recomandări pentru trecerea frontierei de Sărbători
Sărbătorile de iarnă sunt un bun prilej pentru a petrece zilele de vacanță alături de cei dragi, iar Poliția de Frontieră vine cu unele recomandări pentru călătorii care doresc să traverseze frontiera de stat în această perioadă.
Pentru început, polițiștii de frontieră ne roagă să verificăm valabilitatea și statutul documentului de călătorie, cu care intenţionați să tranzitați hotarele țării. În cazul în care planificaţi să mergeţi în călătorie cu copiii minori, asiguraţi-vă că ați perfectat documentele acestora, pentru a evita situaţiile neplăcute în punctele de trecere a frontierei. Precizăm că legislația Republicii Moldova permite unuia din părinți să călătorească cu copilul minor fără a deține împuternicirea notarială din partea celui de-al doilea părinte.
În cazul în care beneficiaţi de pluralitatea de cetăţenii, la traversarea hotarului să prezentaţi paşaportul respectiv (de exemplu, cel românesc) şi un act de identitate eliberat de autorităţile Republicii Moldova. Documentul moldovenesc va servi ca dovada cetăţeniei Republicii Moldova şi va scuti de verificările suplimentare, referitoare la respectarea termenului de şedere și chiar va permite micşorarea timpului de aşteptare pentru efectuarea controlului la trecerea frontierei de stat.
Dacă călătoria e planificată cu mijlocul de transport personal, conducătorul auto pe lângă actele de călătorie trebuie să dețină permisul de conducere perfectat pe numele său și valabil pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare, precum şi asigurarea auto externă Carte Verde, valabilă pentru ţara de tranzit şi destinaţie. Amintim că, din anul 2017 Poliția de Frontieră nu verifică împuternicirea notarială pentru mijlocul de transport.
Dacă în timpul pregătirilor nu sunteți siguri care sunt actele necesare traversării frontierei de stat, contactați-ne la Linia Verde a IGPF – 022 259 717, care este disponibilă 24/24.
Vă îndemnăm să urmăriți online situația sau locațiile punctelor de trecere a frontierei, consultând rubricile TRAFIC ONLINE (http://border.gov.md/camere-web) sau HARTA INTERACTIVĂ (http://border.gov.md/harta-punctelor-de-trecere-ale-frontierei-de-stat). Astfel, orice călător își va putea modifica itinerarul deplasării, în cazul când punctul de trecere a frontierei ales este aglomerat sau și-a sistat activitatea, optând pentru cel mai apropiat punct deschis circulației.