Germania a anunţat miercuri arestarea unui rezident britanic care lucra la Ambasada Regatului Unit din Berlin, scrie euronews.
Procurorii germani au declarat miercuri într-un comunicat că bărbatul, identificat doar ca Davis S., în vârstă de 57 de ani, a fost reținut la Potsdam pe baza investigațiilor comune efectuate de autoritățile germane și britanice.
Procurorii au declarat că este suspectat că a spionat cel puțin din noiembrie pentru serviciul de informații rus.
Înainte de arestare, el a lucrat ca angajat local la Ambasada Britanică în capitala Germaniei și ar fi transmis mai departe documentele pe care le-a primit la locul de muncă rușilor. El a primit în schimb o sumă necunoscută de bani, afirmă declarația procuraturii. Anchetatorii i-au percheziționat casa și biroul, au adăugat procurorii germani.
Guvernul german a calificat drept inacceptabile actele de spionaj
Guvernul german a calificat miercuri drept inacceptabile presupusele acte de spionaj întreprinse pe teritoriul său de către un britanic în beneficiul Rusiei, a cărui arestare a fost anunţată cu puţin timp în urmă.
„Spionarea unui partener” apropiat Germaniei pe pământ german „este inacceptabilă, aşadar vom urmări ancheta foarte îndeaproape”, a declarat miercuri Christofer Burger, purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe, într-o conferinţă de presă.
Germania a anunţat miercuri arestarea unui rezident britanic care lucra la Ambasada Regatului Unit din Berlin, sub suspiciunea că a transmis documente secrete serviciilor de informaţii ruse în schimbul unei plăţi în bani gheaţă.
Într-un comunicat, Poliția Metropolitană din Londra a declarat că „Responsabil pentru investigarea acuzațiilor și a problemelor legate de presupuse încălcări ale Legii secretelor oficiale este Comandamentul împotriva Terorismului”.
„Deciziile în privința anchetei rămân la latitudinea autorităților germane”, se adaugă în declarație.
În timpul Războiului Rece, Berlinul a fost deseori numit „capitala spionilor”, deoarece orașul se afla pe prima linie a confruntării dintre sovieticii din est și americani și aliații lor occidentali din vest. Agenții de informații erau activi de ambele părți ale orașului divizat și uneori, după ce au fost prinși unii agenți de spionaj, au avut loc schimburi infame de spioni capturați, pe Podul Glienicker.
Cu toate acestea, de la căderea Zidului Berlinului în 1989, unificarea Germaniei un an mai târziu și sfârșitul Războiului Rece, activitățile de spionaj din Berlin se presupun că s-au diminuat.