Până acum au fost raportate cinci cazuri de sindrom de scurgere capilară legate de vaccinul AstraZeneca, însă, conform Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), aceștia nu exclud apariției unor cazuri de tromboză la persoanele vaccinate împotriva COVID cu serul Johnson&Johnson.
Conform EMA, specialiștii analizează cazurile de tromboză apărute după administrarea vaccinului Johnson&Johnson. În acet context, specialiștii analizează rapoarte legate de cazuri de sângerare și apariție a unor cheaguri, la persoane cărora le-a fost administrat vaccinul anti COVID dezvoltat de Johnson&Johnson, relatează agenţia Reuters, citat de evz.ro.
Agenţia Europeană a Medicamentului permite folosirea vaccinului AstraZeneca
EMA a anunţat miercuri că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost inoculaţi cu acest ser. Aceștia au constatat că vaccinul anti-Covid dezvoltat de Oxford-AstraZeneca poate provoca cheaguri de sânge, însă beneficiile generale ale vaccinului în prevenirea coronavirusului depășesc riscurile de reacții adverse.
„EMA le amintește profesioniștilor din domeniul sănătății și persoanelor care primesc vaccinul să rămână conștienți de posibilitatea formării unor cazuri foarte rare de cheaguri de sânge, combinate cu niveluri scăzute de trombocite din sânge, care apar în decurs de două săptămâni de la vaccinare”, a comunicat Agenția.
Un reprezentant al EMA a confirmat existenţa unei „legături” între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboze observate după administrarea sa. Până în prezent, în majoritatea cazurilor de tromboză constatate, a fost vorba despre femei cu vârste sub 60 de ani. Simptomele au apărut pe parcursul celor două săptămâni ulterioare vaccinării. Pe baza dovezilor științifice disponibile, nu au fost confirmați, încă, factori de risc specific.