International Lifestyle

Anchetă fără precedent. Peste 2000 de foci au fost găsite moarte pe malul Mării Caspice din sudul Rusiei

Anchetă fără precedent. Peste 2000 de foci au fost găsite moarte pe malul Mării Caspice din sudul Rusiei

Potrivit inspectorilor Agenției Federale pentru Pescuit din Caucazia de Nord, aproximativ 2.500 de foci au fost găsite moarte în districtul Kirovsky din Makhachkala, pe coasta Mării Caspice din sudul Rusiei. Inițial, au fost raportate aproximativ 700 de foci moarte, dar investigațiile ulterioare au dezvăluit un număr mult mai mare, care ar putea să crească.

Focile ar fi murit în urmă cu două săptămâni

Șeful Centrului pentru Protecția Mediului Caspic, respectiv Zaur Gapizov, a precizat într-un comunicat, că focile au murit probabil în urmă cu aproximativ două săptămâni. Totuși, până în acest moment, potrivit lui Gapizov nu există dovezi care să sugereze că animalele au fost ucise sau prinse în plasele de pescuit.

Iar, potrivit Agenției Federale pentru Pescuit din Caucazia de Nord, sigiliile au fost găsite pe amplasamentul de la depozitul de petrol (probabil, rafinăria de petrol a lui Dagnotech LLC) până la gura de vărsare a râului Sulak, lung de aproximativ 37 de kilometri. În continuare, specialiștii explorează coasta în toată țara, iar acestora li s-au alăturat angajații Institutului Științific al Pescuitului și Oceanografiei, care trebuie să afle cauza morții focilor.

De asemenea, un reprezentant al institutului a declarat că vor putea furniza rezultatele investigației până la mijlocul sau la sfârșitul săptămânii viitoare.

Moartea focilor ar avea legătură cu lansările de rachete de pe malul Mării Caspice de către ruși

Referitor la acest subiect, o jurnalistă de opoziție rusă care trăiește în exil de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, Yulia Latynina, a scris pe Twitter că moartea în masă a focilor din Daghestan ar putea fi legată de lansările de rachete de pe malul Mării Caspice de către armata rusă. Emisiile nocive de la vechile rachete sovietice X-55 ar putea fi motivul dezastrului ecologic pe care l-a presupus.

Totodată, de precizat este faptul că din anul 2008, focile Caspice au fost clasificate ca fiind pe cale de dispariție şi sunt incluse pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), potrivit caucasuswatch.de.