De nouă luni, Vladimir Putin nu face altceva decât să inventeze vinovați pentru lăcomia sa, pentru setea de sânge și pentru incapacitatea de a înțelege lumea. A pornit un război, dorind să reînvie un capitol încheiat al istoriei, sacrificând mii de vieți pentru asta. Şi-a adjudecat patru regiuni din Ucraina, printr-un simplu decret, având la baza un referendum doar de el cunoscut şi o conferinţă prin care a ameninţat întreaga lume.
Vă prezentăm o analiză făcută de analistul militar, Tudor Păcuraru, fost șef al unui important compartiment de analiză-sinteză al SRI, într-un podcast EVZ Play, cu Dan Andronic și Mirel Curea.
Analiza evenimentelor care zguduie planeta, făcută de analistul militar Tudor Păcuraru
„Patru accidente succesive, câte două, câte două, este clar că avem în față un act de sabotaj. Nu cred că este terorism, cred că este război hibrid. Război hibrid înseamnă că nu se duce numai pe terenul de luptă și doar prin mijloace militare, ci și prin mijloace mediatice, economice și are o puternică componentă mediatică și psihologică. Acesta este echivalentul primei lovituri de intimidare la adresa UE, lucrurile sunt știute de NATO.
Gazoductul Nord Stream 2, ce s-a întâmplat
Acum știm de ce cădeau de la geam responsabilii Gazprom, că nu erau de acord să-și piardă pâinea. Militarii le-au cerut planurile și expertiza tehnică ca să iasă bine fapta, ei au protestat și au zburat pe geam”, a declarat Tudor Păcuraru.
Interesul lui Putin; conductele norvegiene
„Face un act de război psihologic la adresa UE. Și-a pus mâna pe masă și a înfipt un cuțit în mâna artificială pentru a vedea cât de tare îi îngrozește pe europeni.
Explozia conductelor norvegiene ar fi un act de război, NATO s-ar afla într-un război deschis cu Rusia. Știm din ce cauză s-a certat cu președintele chinez Xi Jinping care i-a zis să se liniștească. Ei au echipamentul și unitățile militare formate din 1976, proiectul 1851.1(…). Ei se pregătesc de mult”.
Interesul lui Biden legat de blocarea Nord Stream 2
„A și făcut-o în sensul că (Biden n.r.) a exercitat presiuni politice asupra Germaniei care a înghețat proiectul, nu i-a dat avizul. Marți, miercuri, vor fi scafandri, specialiști FBI care vor lua probe. Există interese, nu se duc doar americanii acolo. Se va ști ce fel de explozibil e, de unde provine”, a mai spus Tudor Păcuraru.
Întrebat de Dan Andronic, câtă încredere mai poți avea în această experiză având în vedere interesele actorilor, Tudor Păcuraru spune acum trebuie să pătrunzi pe șest în două țări care sunt membre NATO.
„Sunt trei țări diferite cu interese diferite. Acum trebuie să pătrunzi pe șest în două țări care sunt membre NATO. Trebuie să lucrezi niște ore cu un submersibil care să aibă camere de presiune, acolo s-a lucrat cu scafandrii la 70-80 metri adâncime. Se lucrează cu amestecuri heliox și ar putea lucra ore întregi, s-a lucrat cu cameră de decompresiune. Care sunt statele care pot aduce acolo astfel de camere? Statele Unite și Rusia. Niciun alt stat sau entități private nu poate.
Submarinele actuale AC 21 și AC 35 cu baza la Sankt Petersbourg, faimoasa unitate 46, sunt nave de mici dimensiuni, 1.000 de tone, 40 de metri lungime, capabile de scufundări la 1.000 de metri cu reactor atomic de 10MW. Cine are tehnica asta? Americanii și rușii. Altă metodă de distrugere (a gazoductelor n.r.) nu este.
Se pot repara acele gazoducte?
Întrebat dacă există vreo posibilitate ca acele conducte să fie reparate, fostul colonel este de părere că „este aproape imposibilă” o reparație. Totodată este de părere că rușii sunt convinși că nu vor fi descoperiți.
„Este aproape imposibilă. Ei când au pus-o (conducta n.r.) au montat la suprafață segment cu segment, acum trebuie să detașeze segmenții și să îi înlocuiască în condițiile subacvatice. Pe interiorul conductei presiunea este mult mai mare, la fel și grosimea oțelului.
Presiunea acolo este mare, este de ordinul a zecilor de atmosfere, d-asta gazul izbucnește atât de tare. Vor trebui evacuate mii de tone de apă sărată de pe conducta aceea, cum eviți coroziunea? Spălarea conductei ar dura luni de zile. Ce să faci? Bagi iarăși 500 de milioane?
Eu cred că ei nu vor fi descoperiți (rușii n.r.). Ei au venit cu vovichock în MB și au crezut că nu vor fi descoperiți. E un aspect de nerușinare din părerea mea.
Dan Andronic: după un asemenea incident mai urmează ceva, în teoria conflictului se escaladează. Cine dă scaunul în cap acum, ce în s o reacție viitoare?
„În momentul de față pokeristul care a pierdut miza este Putin, toată lumea se așteaptă să scoată din mânecă un pistol să-și împuște partenerii și după să iasă pe geam. Ați văzut că NATO are răspunsuri calme la fiecare situație, se fac simulări pe diverse scenarii și se elaborează planuri de contingență, de reacție la o situație dată. În momentul de față ministerul de Externe român, ca Departamentul de Stat sau MAE polonez, a cerut să se retragă cetățenii naționali din Rusia. Asta înseamnă că SUA, Polonia și România sunt în prima linie. Încă de pe data de 16 septembrie flota a șasea face exerciții de desfășurare de rachete anti-rachetă undeva în estul Europei, nu se știe unde, și sunt de ultim trăsnet”.
Ce rol joacă China în această poveste?
China nu-și poate permite să ia partea directă a SUA sau NATO, deoarece există o mulțime de interese divergente, mai ales cine va stăpâni Asia Centrală post-Rusia. Europa și SUA acționează prin Erdogan care a grupat în jurul său popoarele turcice. Apropo, Ungaria a fost admisă ca membru în Federația Popoarelor Turcice, ei fac orice numai ca să se descurce.
China încearcă într-un mod soft, fără desfășurări de războaie, prin investiții, mijloace de politică externă, să intre cât mai puternic pentru a nu rămâne gol acest spațiu al Asiei Centrale. Dacă rămâne gol, apar riscuri de securitate și riscuri asupra proiectului Belt and Road Initiative, pe acolo ar trebui să treacă pe cale terestră marfa înspre Europa, nu mai trece dacă iese cu război. China nu se mai poate bizui pe un regim în Rusia care face asemenea prostii.
Perspectiva unui armistițiu; rușii au tăiat gazul, spun că sunt dispuși să folosească bomba nucleară;
Nimeni nu își poate asuma să se așeze la masă și să discute cu Rusia împărțirea Ucrainei. Toți s-ar compromite. Scena cu Churchill și Stalin de la Yalta nu se va repeta, ei asta speră, să găsească un om atât de cinic. Nimeni nu se va compromite în acest mod împărțind cum Hitler și Stalin au făcut în Polonia. Dacă Biden și Putin au împărțit Ucraina, intră în istorie ca Hitler II. Asta nu se poate întâmpla.
Cât de proruși credeți că sunt aceștia după ce a venit armata rusă și i-a eliberat cu artileria. Câți mai sunt? Din ce în ce mai puțini. Mulți au schimbat steagul când au văzut ce prostii face Rusia și mai ales în momentul în care au văzut că China se distanțează. China face motivat lucrurile, bine informat.
Posibilele pericole pentru România
„Aș spune mize. Principala este că suntem vecini cu Rusia la Marea Neagră, suntem la 240 de km de teritoriile ocupate de Rusia în Crimeea. Aici prezența aliaților va trebui întărită. Va trebui să băgăm mâna în buzunar să cumpărăm arme.
Orice nemulțumire socială va fi exploatată în anii care urmează pentru a aduce în fruntea statului un fel de Viktor Orban care să organizeze și aici referendum dacă trecem și aici (în România n.r.) de partea Rusiei. Din punct de vedere economic, primul lucru care trebuie făcut este ca UE să se trezească și să facă o politică coerentă privind resursele energetice”.