Polonia trimite mii de soldați suplimentari la granița sa cu Belarus, în urma unei presupuse incursiuni a unor elicoptere militare belaruse. Guvernul polonez susține că luptători ai grupului de mercenari Wagner, care se află în Belarus, s-au îndreptat spre graniță.
Executivul de la Varșovia a afirmat că, la 1 august, două elicoptere militare belaruse au zburat la joasă altitudine la aproximativ doi kilometri pe teritoriul său, în regiunea Bialowieza. Forțele armate belaruse efectuau exerciții în zona de frontieră în acel moment.
Care a fost cel mai recent incident de la granița dintre Polonia și Belarus?
Guvernul belarus a declarat că „nu a existat nicio încălcare a frontierei de către elicopterele Mi-8 și Mi-24” și a descris acuzația ca fiind o „poveste veche”. Locuitorii din Bielowieza au postat pe rețelele de socializare fotografii ale unui elicopter Mi-8 și ale unui elicopter Mi-24 cu însemne belarusești, despre care spun că au survolat orașul.
Această incursiune militară se adaugă la miile de treceri ilegale ale frontierei în Polonia din Belarus de către migranți. Polonia susține că, din 2021, Belarus încurajează persoanele din Orientul Mijlociu și Africa să călătorească în Belarus și să treacă ilegal frontiera.
Chiar dacă numărul de treceri este mai mic acum decât în urmă cu doi ani, poliția de frontieră poloneză spune că 19.000 de migranți au încercat să treacă granița până acum în acest an, iar 16.000 au făcut acest lucru anul trecut.
Guvernul polonez a numit strategia Belarusului „război hibrid”.
S-ar putea ca mercenarii ruși Wagner să se pregătească să intre în Polonia?
În urma revoltei eșuate din iunie anul trecut a mercenarilor din grupul Wagner din Rusia, o parte din trupele acestuia s-au mutat în Belarus. Liderul Belarusului, Alexander Lukașenko, a glumit într-o conversație cu președintele Rusiei, Vladimir Putin: „Ei cer să meargă spre vest… să facă o excursie la Varșovia… Dar, bineînțeles, eu îi țin în centrul Belarusului, așa cum am convenit”.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că un grup de 100 de luptători Wagner se îndreaptă spre Grodno, un oraș din nord-vestul Belarusului, la granița cu Polonia, și a descris situația ca fiind „din ce în ce mai periculoasă”.
Acesta a avertizat că luptătorii Wagner din Belarus ar putea intra în Polonia dându-se drept migranți, sau că aceștia s-ar putea da drept polițiști de frontieră belaruși și ar putea ajuta mai mulți migranți ilegali să treacă. Ministerul Apărării din Belarus a declarat că trupele Wagner sunt prezente în tabăra Brestsky din sudul țării, la aproximativ 10 km de granița cu Polonia, și că antrenează trupele belaruse.
De ce este această regiune de frontieră atât de sensibilă?
Granița dintre Polonia și Lituania este o linie numită Gura Suwalki. Această fâșie de 95 km reprezintă, de asemenea, legătura dintre Belarus și enclava rusească puternic fortificată Kaliningrad. Mulți analiști militari consideră că această zonă este un potențial punct de focar în cazul unui conflict între țările NATO și Rusia.
Principala temere constă în faptul că Rusia, împreună cu Belarus, ar folosi forța militară pentru a închide această breșă, ar putea izola republicile baltice, Lituania, Letonia și Estonia de aliații lor din NATO din Europa.
„Acesta este un punct de strangulare foarte îngust. Rusiei și Belarusului împreună le-ar fi ușor să blocheze NATO să trimită întăriri pentru a proteja statele baltice „. Puțini analiști militari cred că aceste presupuse incursiuni indică faptul că Rusia urmărește să atace republicile baltice.
Cu toate acestea, spune profesorul Malcolm Chalmers de la think tank-ul Royal United Services Organisation: „Este în parte un exercițiu al Rusiei și al Belarusului pentru a testa apele și a vedea cum ar putea reacționa sau nu NATO la incursiunile pe teritoriul NATO„.
Rusia și Belarus au semnat o serie de acorduri militare în ultimii ani. Belarus a permis trupelor rusești să invadeze Ucraina de peste granița sa și permite Rusiei să amplaseze rachete nucleare tactice pe teritoriul său.
Ce face Polonia ca răspuns la tensiunile de la graniță?
Ministerul polonez al Apărării a declarat că trimite 10.000 de soldați suplimentari la granița cu Belarus. Acesta spune că 4.000 vor sprijini direct Garda de Frontieră, iar 6.000 vor fi ținute în rezervă. În iulie, guvernul a trimis 1.000 de soldați suplimentari la graniță pentru a se apăra împotriva unor potențiale incursiuni ale luptătorilor Wagner.
Cu toate acestea, unii analiști politici sugerează că politicienii polonezi ar putea exagera amenințările venite din partea lui Wagner și a Belarusului, deoarece se vor confrunta în curând cu alegeri și doresc să arate că sunt duri în ceea ce privește problemele de securitate, potrivit BBC.com.