Economic

Analiștii economici spun că deficitul bugetar va crește. Rata inflației, anticipată la 5,45%

economie
sursa foto: arhiva companiei

Analiștii CFA România cred că leul va scădea față de euro. Rata inflației anticipată va fi de 5,45%, în scădere de la 5,73%. Datele din mai 2024 arată că 88% dintre specialiștii financiari estimează un curs de 5,0130 lei pentru un euro. Indicatorul de încredere macroeconomică CFA a crescut ușor în mai. A urcat cu 0,3 puncte, ajungând la 47,4 puncte. Această creștere se datorează majorării componentei de condiții curente cu 1,1 puncte.

Deficitul bugetar suferă ajustări. Datele sondajului arată că deficitul bugetar pentru 2024 este anticipat să crească. Valoarea medie a prognozei a urcat la 6%, față de 5,7% în analiza anterioară. Creșterea economică este estimată constant la 1,9%.

Deficitul bugetar va crește

„Luna mai a adus o ajustare în sens crescător a deficitului bugetar aşteptat pentru acest an. Anticipatiile atât în ceea ce priveşte rata inflaţiei, cât şi ratele de dobânda au reintrat în trendul descendent. Însă reducerea ratei inflaţiei către ţintă va fi lentă, principalul risc fiind politica fiscală”, a spus Adrian Codirlaşu.

Indicele ROBOR la 3 luni ar putea atinge 5,71% în curând. Acesta este utilizat pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei.

În ceea ce privește evoluția prețurilor proprietăților în orașe, majoritatea analiștilor, adică 42%, anticipează o scădere în următoarele 12 luni. Unii specialiști cred că prețurile vor rămâne constante, iar 16% se așteaptă la o creștere.

Un alt detaliu important din sondaj arată că 68% dintre participanți cred că prețurile sunt supraevaluate. Doar 26% consideră prețurile corect evaluate.

Datoria publică, raportată la PIB, este așteptată să crească. Prognoza indică o majorare la 54% în următoarele 12 luni.

„Acolo unde am intervenit prin plafonare, adică la alimentele de bază, energie și gaze, se înregistrează cele mai mari scăderi. Asta demonstrează că am acționat corect și vom continua pe această direcție ca să ducem inflația sub 5% până la finalul anului”, a declarat premierul acum ceva timp.

Ritmul lent al scăderii inflației a determinat Banca Națională să mențină dobânda de referință la 7%. BNR adoptă o politică prudentă din cauza riscului de modificări ale politicii fiscale în 2024. Dacă guvernul va crește taxele și impozitele, inflația ar putea crește din nou pe termen scurt.

Comparativ cu aprilie 2023, în aprilie 2024 prețul la făină a scăzut cel mai mult, cu 30,34%. Energia electrică s-a ieftinit cu 3,08%. Banca Națională a revizuit prognoza inflației. Se anticipează o scădere până la 3,5% până la sfârșitul anului 2025, conform Romania TV.