Astăzi se decide soarta guvernului Cîțu. Bogdan Chirieac, analist politic, nu are niciun dubiu în ceea ce privește viitorul actualei guvernări și spune că astăzi va pica.
„Cred că nu mai este niciun secret pentru nimeni că, astăzi, Guvernul Cîțu va pica la moțiune”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac.
„Există, însă, mari semne de întrebare cu privire la ce se va întâmpla din această seară. Probabil că ideea cu Nicolae Ciucă premier desemnat va căpăta mai mult contur”, a adăugat acesta.
„Dar, astăzi, la moțiune, Guvernul Cîțu pică, fără niciun fel de dubiu! Și nu pică la limită. Vor fi în jur de 278-279 de voturi, cu mult peste cele 234 de voturi de care e nevoie pentru ca Guvernul să fie demis”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac, marți, la Antena 3, înainte de votul pentru moțiune.
Se anunță un număr covărșitor de VOTURI pentru demiterea cabinetului
Este ziua votului la moţiunea de cenzură PSD, ce ar putea să fie şi ultima a Guvernului Cîţu cu puteri depline.
În ultima lună situaţia politică a majorităţii de dreapta s-a deteriorat accelerat şi s-a ajuns la poziţii ireconciliabile ale foştilor parteneri de la PNL şi USR.
Doar UDMR a rămas alături de liberali, în timp ce formaţiunea condusă de Dacian Cioloş nu şi mai schimbat decizia şi votează astăzi alături de PSD şi AUR pentru ca Florin Cîţu să nu mai fie premier.
Aşa că toate calculele arată că la vot moţiunea are cu mult peste numărul necesar pentru a demite guvernul.
Se anunță un număr covărșitor de VOTURI pentru demiterea cabinetului. Premierul Florin Cîţu vine astăzi în plenul parlamentului pentru testul moțiunii de cenzură. Documentul depus de PSD și semnat de 157 de senatori și deputați social democrați este susținut și de parlamentarii USR și AUR.
Calculele matematice arată că teoretic cele trei formațiuni politice dispun de aproape 280 de voturi favorabile moțiunii de cenzură din cele 234 necesare pentru ca documentul să fie adoptat și Guvernul Cîţu demis.
De cealaltă parte, liberalii lui Florin Cîţu au anunțat că vor participa la dezbaterile din plenul legislativului, dar nu vor vota.
Celor 134 de liberali li se adaugă pe hârtie 29 de voturi ale UDMR, partenerul PNL de la guvernare. Cei 18 parlamentari ai minorităților naționale ar putea să nu participe la votul de astăzi.
În total, PNL, UDMR, minoritățile naționale au 181 de parlamentari, insuficienți pentru a bloca demersul PSD. În condițiile în care moțiunea de cenzură va fi adoptată, iar guvernul demis, Președintele Klaus Iohannis va declanşa consultări cu partidele parlamentare pentru a desemna un nou Premier. Dacă moțiunea de cenzură va pica la vot, guvernul Cîţu rămâne în funcție.