Actual Lifestyle

ANAF-ul urmărește o anumită categorie de români. Aceștia au timp până la 25 mai 2023 să respecte legea pentru a nu fi sancționați

ANAF, sursa foto monitorizarefirme.ro
monitorizarefirme.ro/ wikipedia.org

În baza legislației introduse temporar în contextul crizei coronavirusului, românii au primit indemnizații de pandemie. Dar, cu toate astea, cei care nu le-au declarat și care nu au plătit taxele aferente riscă să fie sancționați.

Cine nu plătește va fi sancționat

După cum se știe, în anul 2022, românii au putut încasa de la stat indemnizații de pandemie, în baza legislației introduse temporar în contextul crizei COVID-19. Dar, ele trebuie declarate prin formularul 212 și trebuie achitate la stat taxele aferente până la 25 mai 2023.

Se precizează că cea mai recentă indemnizație de pandemie a fost reglementată prin OUG 2/2022 și acordată în 2022. Astfel de indemnizații s-au mai acordat în baza OUG 30/2020, OUG 132/2020 și OUG 111/2021. Dar, românii trebuie să achite impozit pe venit și contribuțiile sociale la pensii și sănătate.

Care este procedura de declarare a acestor indemnizații

Foarte important de reținut este faptul că declararea indemnizațiilor încasate în 2022 și a taxelor aferente se face, prin declarația unică (formularul 212), până la data 25 mai 2023.

Și, de asemenea, trebuie precizat că indemnizațiile de pandemie se calculează separat de veniturile din activități economice. Românii sunt obligați să plătească impozit pe venit și contribuții la pensii și sănătate pentru ele, chiar dacă nu au primit o sumă foarte mare.

Ce se întâmplă în caz de neplată

Dacă nu sunt plătite și declarate până la data de 25 mai 2023, Fiscul are un instrument prin care poate veni cu decizii de impunere din oficiu, mai exact o procedură pentru stabilirea din oficiu a impozitului pe venit (cotă: 10%) și a contribuțiilor la pensii (cotă: 25%) și sănătate (cotă: 10%).

Formularul 112 se modifică

În acest sens, ANAF a propus o serie de modificări la Formularul 112 cunoscut și ca „Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”.

Astfel, se urmărește introducerea la Capitolul I, secțiunea 2 din formular a unei subsecțiuni noi, subsecțiunea 3, care se completează de persoanele fizice, care obțin pensii din străinătate, pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate. De asemenea, din noua declarație va fi eliminată, tot de la Capitolul I, secțiunea referitoare la stabilirea și declararea obligațiilor fiscale datorate de către contribuabili, pentru indemnizațiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.30/2020.

Și tot la Capitolul I va mai fi introdusă și o secțiune distinctă pentru stabilirea și declararea obligațiilor fiscale datorate pentru indemnizațiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 2/2022.

Secțiunea „Sumarul obligațiilor privind impozitul pe venitul realizat și contribuțiile sociale datorate, stabilite prin declarația curentă”, de la Capitolul I din formular va fi actualizat, în sensul că aceasta va deveni secțiunea 8, prin introducerea câmpurilor privind obligațiile fiscale datorate de contribuabili potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/2022, precum și eliminarea câmpurilor privind obligațiile fiscale datorate de contribuabili potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr.30/2020, citează evz.ro.