De-a lungul timpului, oamenii au găsit formule, unele permisive juridic, care să ocolească anumite dări către stat doar că ANAF-ul are cunoștințe vaste, deja, despre toate aceste metode menite a ocoli legea. Iar în ceea ce privește criptomonedele, un domeniu realativ nou, iată că și aici specialiștii fiscali știu cum să descopere veniturile nedeclarate. Așa că nimeni nu scapă de ochii vigilenți ai ANAF.
Cum identifică Fiscul veniturile nedeclarate din criptomonede
Cine ar putea mai bine să explice despre cum identifică Fiscul veniturile nedeclarate din criptomonede dacă nu chiar președintele ANAF. Care sunt pași pe care îi urmează specialiștii fiscali, o spune chiar șeful lor.
„Mecanismele nu sunt foarte foarte complicate. Banii obținuți (n.r. din tranzacții cu criptomonede) vin de pe anumite platformele pe care se tranzacționează și este relativ simplu de văzut ce bani intră și în conturile cui, apoi verificăm dacă acea persoană fizică sau juridică și-a înregistrat și și-a plătit impozitele aferente acelor venituri.”
„Nu avem o inteligență artificială care să navigheze prin conturi. Vorbim de tranzacții și de plăți care vin în conturi bancare și trebuie să asigurăm și un secret al operațiunilor. Dar avem direcții și servicii specializate în comerț electronic, tot ce se întâmplă în online iar oamenii din acestea urmăresc aceste piețe ale tranzacțiilor cu criptomonede”.
Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a vorbit, în exclusivitate, pentru DIGITALIO despre pașii pentru digitalizarea instituției, dar și despre provocările pe care ANAF le are în perspectiva modernizări relației cu contribuabilii. Un capitol special în reprezintă declararea anuală a veniturilor. Și aici regăsim inclusiv câștigurile (veniturile) provenite din tranzacționarea cu criptomonede.
Iar ce se întâmplă pe piața criptomonedelor, Fiscul urmărește, de asemenea, cu maximă atenție.
”Piața criptomonedelor s-a prăbușit, iar nivelul tranzacțiilor a scăzut, dar noi suntem foarte atenți la aceste noi venituri care apar și este firesc să fim în pas cu moda. Cred că este o modă și sincer nu cred foarte mult în ea, dar noi ca reprezentanți ai fiscului suntem datori să le punem la dispoziție mecanismele și pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru a-și putea declara și achita impozitele datorate pe veniturile pe care el obțin din tranzacționarea acestor criptomonede,” a mai spus în același context președintele ANAF, Lucian Heiuș.