Actual Economic

ANAF face ravagii printre firmele austriece. O treime dintre ele au datorii la stat în România

ANAF

În cele aproape 3.000 de firme cu capital majoritar austriac din baza de date a ANAF, aproape o treime sunt prezentate de autorităţi ca înregistrând, spre finalul anului trecut, obligaţii fiscale neachitate către bugetul de stat, relevă date analizate de Profit.ro. Mai mult, şeful ANAF a anunţat vineri că ANAF-ul va controla la sânge toate societățile care se încadrează în prevederile Ordonanței 186.

ANAF face ravagii printre firmele austriece. O treime dintre ele au datorii la stat în România

Firmele austriece au intrat în atenţia publică în contextul în care Austria a fost statul care s-a opus recent cel mai vizibil aderării României la spaţiul Schengen, iar politicieni, oameni de afaceri şi chiar oameni obişnuiţi au vehiculat posibilitatea boicotării companiilor cu capital austriac.

„La data de 30 noiembrie a anului 2022, un număr de 2.915 contribuabili cu capital majoritar austriac figurează în baza de date a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), din care un număr de 2.021 de contribuabili nu înregistrau obligaţii fiscale restante. Un număr de 894 înregistrau obligaţii fiscale neachitate la bugetul general consolidat, în sumă de 391,8 milioane lei”, potrivit datelor furnizate de către Ministerul Finanţelor.

Potrivit celor mai recente date disponibile, ANAF avea de recuperat, la finalul lunii septembrie, arierate totale (pentru toată economia) de 34,46 miliarde de lei.

ANAF-ul va controla la sânge toate societățile austriece

După ce compania OMV Petrom a anunțat că nu se încadrează în plafonul stabilit de Ministerul Finanțelor pentru a plăti taxa de solidaritate în România, în timp ce în Austria va plăti o astfel de taxă, ANAF a ieșit public să promită că va declanșa controale.

Peşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, a declarat că va verifica dacă OMV Petrom a achitat taxa de solidaritate. El a mai anunțat că va sancționa toate societățile care se încadrează în prevederile Ordonanței 186, dacă va fi cazul, cu executarea silită.

„Eu pot să vă spun doar că ANAF-ul va controla la sânge toate societățile care se încadrează în prevederile Ordonanței 186. Vom verifica în prima fază dacă în cifra de afaceri se respectă acele venituri din codurile CAEN care sunt prevăzute în Ordonanță, adică să fie 75% din cifra de afaceri pe acele coduri CAEN. După aceea vom verifica dacă calculul și cuantumul contribuției la solidaritate este corect încadrat și achitat.

Controalele vor fi realizate așa cum prevede legislația din România. (…) Noi avem modalități de a verifica cifrele de afaceri și de a vedea ce societăți se încadrează cu mult timp înainte. În cazul societății OMV, ei au depus la 1 ianuarie 2022 acea Declarație 406, iar noi știm în timp real contabilitatea și toate cifrele pe care le are”, a declarat şeful ANAF.

Mai mult, ANAF va lua în calcul și declarația pe care a făcut-o OMV-ul.

„Pornind de la declarația pe care a făcut-o OMV-ul, o să ne dăm seama în zilele următoare dacă este corectă sau nu. (…) Dacă va refuza să plătească, va fi emisă o decizie de impunere, va fi stabilită suma care va trebui plătită și vom trece către executarea silită”.