Social

ANAF anunță controale masive! Cine sunt românii vizați?

ANAF, sursa foto monitorizarefirme.ro
sursa foto monitorizarefirme.ro

Agenția Națională de Administrare Fiscală a demarat o procedură de control masiv. Autoritățile promit să examineze fiecare leu în detaliu pentru a se asigura că totul este contabilizat și că nu există niciun indiciu de fraudă.

ANAF intenționează să monitorizeze respectarea și plata de către români a obligațiilor legale și fiscale. Aceste controale garantează în acest fel buna funcționare a sistemului.

Se aplică amenzi considerabile

Persoanele sau firmele riscă să primească penalități mari și alte probleme dacă sunt semnalate anomalii.

ANAF precizează că va începe informarea celor care se încadrează în categoria averilor mari și au salarii excepțional de mari. Aceștia vor primi un document prin care vor fi informați că fac parte din acest grup de persoane.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va începe să facă controale în toată țara. Cei mai bogați oameni sunt principalele ținte. Un rezident fiscal în România care are active evaluate la peste 25 de milioane de euro, sau echivalentul în lei, este considerat o persoană cu o avere netă mare, potrivit unui proiect de directivă făcut public de ANAF. Banca Națională a României determină echivalentul în lei a 25 de milioane de euro folosind cursul mediu de schimb al euro din anul anterior estimării averii, folosind datele deținute de ANAF și în conformitate cu legislația.

Proiectul prevede că ANAF are obligația de a realiza statistici sau grafice privind bunurile și proprietățile imobiliare ale unei persoane, precum și activele financiare ale acesteia, în vederea estimării averii acesteia. De asemenea, măsura obligă ANAF să notifice cetățenii care fac parte din grupul de persoane cu averi semnificative. Acest grup de persoane extrem de bogate este actualizat o dată la trei ani. În plus, ANAF inițiază controale asupra marilor întreprinderi și efectuează o evaluare a riscurilor privind sediile fixe sau permanente ale acestora.

Vor fi efectuate o serie de verificări pentru a confirma existența unor sedii fixe și/sau permanente ale contribuabililor nerezidenți în țară, în condițiile în care reprezentanții instituției au declarat recent că efectuează o analiză de risc pentru a stabili dacă unii contribuabili îndeplinesc condițiile pentru a avea un astfel de sediu în România, dar nu s-au înregistrat fiscal. Una dintre aceste probleme, cea a sediului fix sau permanent, este foarte importantă atât la nivel național, cât și internațional. Ea se află pe agenda Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și este luată în considerare și de autoritățile fiscale ale statelor membre.

Campania de control pentru contribuabilii nerezidenți

Potrivit articolului, ANAF pregătește o primă campanie de controale pentru contribuabilii nerezidenți la nivel național, urmând ca într-o a doua etapă, în colaborare cu celelalte state membre, să fie implementată o campanie de controale pentru contribuabilii rezidenți români care își desfășoară activitatea sau obțin venituri în alte state.

„Analiza inspectorilor fiscali în cadrul acţiunilor de control vizând tematica sediului fix şi a sediului permanent este extrem de minuţioasă şi presupune evaluarea tuturor documentelor (contracte, documente financiar-contabile, fişe de post şi orice alte evidenţe) care arată modalitatea factuală şi legală în care se derulează activitatea economică”, se arată în cadrul unui articol realizat de  Ana Maria Iordache,partener D&B David şi Baias, conform Romania TV .